Ινδικά και κινέζικα στρατεύματα έχουν ολοκληρώσει την απόσυρση των στρατευμάτων τους από μια περιοχή λιμνών στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στα δυτικά Ιμαλάια, προετοιμάζοντας το έδαφος για για απεμπλοκή σε άλλα σημεία τριβής, σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο χωρών.
Χιλιάδες στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι από τον Απρίλιο στη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (Line of Actual Control – LAC) ή στα de facto σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της παγετώδους λίμνης Πανγκόνγκ Τσο. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στρατιωτικοί διοικητές συμφώνησαν να ξεκινήσουν την απόσυρση στρατευμάτων, αρμάτων μάχης και πυροβολικών σε ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη απόσυρση.
Το Σάββατο, οι δύο διοικητές συναντήθηκαν για να ελέγξουν την απόσυρση. Οι δύο πλευρές αξιολόγησαν θετικά την ομαλή ολοκλήρωση της αποδέσμευσης των στρατευμάτων πρώτης γραμμής στην περιοχή της λίμνης Πανγκόνγκ , σημειώνοντας ότι πρόκεται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που δημιούργησε μια καλή βάση για την επίλυση άλλων υπολειπόμενων ζητημάτων κατά μήκος της LAC στον Δυτικό Τομέα.
Η ανάπτυξη στρατευμάτων στην απομακρυσμένη περιοχή που πέφτει πάνω στην περιοχή Ladakh της Ινδίας και γειτνιάζει με το κινεζικό οροπέδιο Aksai Chin, είχε προκαλέσει φόβους για ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Τον Ιούνιο ξέσπασε μια σύγκρουση στην κοιλάδα Galwan, όταν 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις πρώτες μάχες στα επίμαχα σύνορα μετά από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Η Κίνα είπε αυτή την εβδομάδα ότι έχασε τέσσερις στρατιώτες στις μάχες αυτές.
Τα στρατεύματα παραμένουν σε κοντινή απόσταση από άλλα μέρη των αμφιλεγόμενων, συμπεριλαμβανομένων των Hot Springs, Gogra Post και των πεδιάδων Depsang, ανέφεραν αξιωματούχοι. Στα δελτία τύπου των δύο χωρών αναφέρθηκε πως οι διοικητές είχαν μια ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα.
Οι δύο πλευρές δήλωσαν επίσης ότι συμφώνησαν να ακολουθήσουν τη σημαντική συναίνεση των ηγετών των κρατών τους, να συνεχίσουν την επικοινωνία και τον διάλογό τους, να σταθεροποιήσουν και να ελέγξουν την κατάσταση στο πεδίο, να πιέσουν για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση των υπόλοιπων ζητημάτων με σταθερό και ομαλό τρόπο, έτσι ώστε διατηρούν από κοινού την ειρήνη και την ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές.
Η Ινδία και η Κίνα διεξήγαγαν πόλεμο το 1962 και τα σύνορα παραμένουν απροσδιόριστα. Η Ινδία δήλωσε ότι τα κινεζικά στρατεύματα είχαν εισβάλει βαθιά στην πλευρά της LAC τον περασμένο Απρίλιο, πυροδοτώντας τις πιο σοβαρές αναταραχές τις δεκαετίες. Η Κίνα, ωστόσο το αρνήθηκε και κατηγόρησε τους Ινδούς συνοριοφύλακες για προκλητική συμπεριφορά.
Πηγή: Reuters