ΑΘΗΝΑ
21:51
|
19.04.2024
Πήρε 89 ψήφους υπέρ και δύο κατά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο έως πρότινος υπουργός Άμυνας της Γεωργίας, Ηρακλής Γκαριμπασβίλι, είναι από απόψε ο νέος πρωθυπουργός έπειτα από την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνησή του από το κοινοβούλιο (89 υπέρ και 2 κατά).

Ο 38χρονος πολίτικός είχε διατελέσει ξανά πρωθυπουργός σε ηλικία μόλις 31 ετών κατά την τριετία 2013-2014 και στη συνέχεια έγινε υπουργός Άμυνας υπό τον 45χρονο πρόκατόχό του Γκιόργκι Γκαχάρια. Ο Γκαχάρια στις 18 Φλεβάρη ανακοίνωσε την παραίτησή του με αφορμή την σύλληψη του Νίκα Μέλια, προέδρου του αντιπολιτευόμενου “Ενιαίου Εθνικού Κινήματος” βάσει δικαστικής απόφασης που τον έκρινε ένοχο για “διοργάνωση μαζικής βίας” μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2019.

Το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό Κόμμα Ονείρου” (που ιδρύθηκε τον Απρίλη του 2012 από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και πολιτικό Μπιτζίνα Ιβανισβίλι) πρότεινε ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον Γκαρισμπασβίλι που εξελέγη τελικώς πανηγυρικά απόψε από τη συντριπτική πλειοψηφία βουλευτών.

Η στήριξη που δέχεται οφείλεται μεταξύ άλλων στην δημόσια αντίθεση που είχε εκφράσει για τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου ηγέτη εκτιμώντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα έριχνε νέο λάδι στη φωτιά της πολιτικής κρίσης που ακολούθησε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη με αποτέλεσμα τη νίκη του κόμματος “Γεωργιανό όνειρο” (πήρε το 48% των ψήφων έναντι 27% που πήρε το “Ενιαίο Εθνικό Κίνημα”). Έκτοτε η αντιπολίτευση ζητά επανάληψη των εκλογών μην αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα ως έγκυρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Μετά την εκλογή του από τη βουλή ο νέος πρωθυπουργός απέρριψε κάθε συζήτηση για διεξαγωγή νέων εκλογών θεωρώντας το ζήτημα “λήξαν”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα