ΑΘΗΝΑ
22:38
|
10.05.2024
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ κάλεσε την κυβέρνηση Μπαίντεν να σταματήσει την επιβολή κυρώσεων στις κινεζικές εταιρείες και να άρει τους δασμούς για την επανέναρξη του διαλόγου…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει την επιβολή κυρώσεων στις κινεζικές εταιρείες και να άρει τους δασμούς που έχουν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ για τον περιορισμό της Κίνας, προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά, ενώ κάλεσε την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην κατάργηση των δασμών που έχουν επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα, αλλά και να εγκαταλείψει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε παράλογη προσπάθεια περιορισμού του κινεζικού τεχνολογικού τομέα.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, με πρόφαση την εθνική ασφάλεια, επέβαλε κυρώσεις σε δεκάδες κινεζικές εταιρείες και δασμούς στα κινέζικα προϊόντα προκαλώντας τον λεγόμενο “εμπορικό πόλεμο”.

Ο ίδιος παρότρυνε επίσης την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τα κινεζικά συμφέροντα, να τερματίσει τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας και να σταματήσει “να συνωμοτεί” με αποσχιστικές δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

“Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, οι ΗΠΑ ουσιαστικά σταμάτησαν το διμερή διάλογο σε όλα τα επίπεδα” δήλωσε ο Γουάνγκ, σε σημειώσεις που είχε προετοιμάσει και ήταν μεταφρασμένες στα αγγλικά.

“Είμαστε έτοιμοι για να έχουμε μία ειλικρινή επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά και να λάβουμε μέρος σε συζητήσεις για την επίλυση των προβλημάτων”.

Ο Γουάνγκ έδωσε έμφαση σε μία πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας την θετικό βήμα.

Ο Γουάνγκ ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους Κινέζους μαθητές που σπουδάζουν στη χώρα και να καταργήσουν τους περιορισμούς σε πολιτιστικές ομάδες και μέσα ενημέρωσης στην Αμερική. 

Οι δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ γίνονται σε μία περίοδο, κατά την οποία οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν από την πλευρά της έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα διατηρήσει την πίεση στο Πεκίνο, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Θιβέτ και τη μεταχείριση των Ουιγούρων, θέματα που ο Γουανγκ χαρακτήρισε εκ νέου “εσωτερικές υποθέσεις” της Κίνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Μονή της Χώρας: Πλήθος κόσμου στην πρώτη προσευχή μετά την μετατροπή σε τζαμί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα