Ρουτίνα χάρη στην φαρμακευτική, εμβολιαστική τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον ο κορονοϊός και ο κόσμος θα μάθει να ζει με αυτόν, όπως κάνει με τη γρίπη προέβλεψε απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
“Ο μοναδικός λόγος που μπορώ να λέω … ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Covid όπως ζούμε με τη γρίπη μακροπρόθεσμα είναι, φυσικά, επειδή έχουμε αυτό το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την ικανότητα να εξελίσσουμε τα εμβόλιά μας” τόνισε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Διαβεβαίωσε ότι επί του παρόντος υπάρχουν τα απαραίτητα διαθέσιμα εμβόλια και εξέφρασε την αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα παράσχουν κάποια προστασία απέναντι στις παραλλαγές του νέου κορονοϊού και ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται για να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους.
Ανέφερε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τη γερμανική CureVac για την παράδοση 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που θα στοχεύουν τις νέες παραλλαγές.
«Πιστεύουμε ότι όλα τα εμβόλιά μας είναι αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών και δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφιβάλουμε ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών και από τις νέες παραλλαγές επίσης» είπε. «Τους επόμενους μήνες θα δούμε νέα εμβόλια που θα καταπολεμούν εκείνες τις παραλλαγές οι οποίες ξεφεύγουν από τα υπάρχοντα», πρόσθεσε.
Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης του λοκντάουν, για ένα δεύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών, πιθανότατα με μία δόση, αργότερα αυτόν τον χρόνο.
Σύμφωνα με το έγγραφο που περιγράφει το σχέδιο για την άρση του λοκντάουν, το πρόγραμμα επανεμβολιασμού είναι πιθανόν να ξεκινήσει το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα.
Το «ιδανικό» εμβόλιο θα ήταν ένα καινούριο, ειδικά σχεδιασμένο για να στοχοθετεί τις παραλλαγές του ιού.
Τονίζεται επίσης η ανάγκη οι όποιες άρσεις περιοριστικών μέτρων να συνδεθούν με δεδομένα και όχι με ημερομηνίες, επισημαίνοντας πως οι επιπτώσεις από την άρση των μέτρων γίνονται ορατές μετά από τουλάχιστον τρεις βδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση τα βήματα θα γίνονται σταδιακά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα “τεσσάρων τεστ” που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα, την επάρκεια των εμβολίων και τη μείωση του βάρους που έχει επωμιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας.
Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα μέτρα θα έχουν αρθεί ως τις 21 Ιουνίου.