ΑΘΗΝΑ
01:13
|
29.09.2024
Πιέζει για "συνολική" συμφωνία που θα αφορά το πυρηνικό, βαλλιστικό πρόγραμμα και την περιφερειακή επιρροή του Ιράν, όπως ζητούσε και ο Μάικ Πομπέο...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έναρξη ευρύτερων διαπραγματεύσεων με το Ιράν με στόχο όχι μόνον το πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και το βαλλιστικό σε συνάρτηση με την περιφερειακή γεωπολιτική επιρροή του Ιράν για την αποτροπή της διάδοσης “όπλων μαζικής καταστροφής” ζήτησε ευθέως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια παρέμβασης που έκανε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό στην Γενεύη.

“Σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους, θα επιδιώξουμε επίσης να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (δηλαδή τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015) και να αντιμετωπίσουμε άλλους τομείς ανησυχίας στους οποίους περιλαμβάνεται η αποσταθεροποιητική περιφερειακή συμπεριφορά του Ιράν και η ανάπτυξη και διασπορά βαλλιστικών πυραύλων” είπε επί λέξει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Κάλεσε δε το Ιράν να τηρήσει “πλήρως τις διασφαλιστικές του συμφωνίες” με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

Εάν εξαιρέσει κανείς την διαφορετική τακτική “ήπιων τόνων” που χρησιμοποιεί ο Μπλίνκεν (διαπραγμάτευση, “συνεργασία” με τους εταίρους κλπ) στην ουσία θέτει την ίδια ατζέντα απαιτήσεων έναντι του Ιράν με αυτή που έθετε και ο προκάτοχός του,Μάικ Πομπέο…

Η συμφωνία του επικεφαλής της ΙΑΕΑ με το Ιράν

Η IAEA ανακοίνωσε χθες ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν να αμβλύνει το αποτέλεσμα των μέτρων που σχεδιάζει να λάβει η Τεχεράνη, που περιλαμβάνουν τον τερματισμό των επιθεωρήσεων του διεθνούς οργανισμού.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι ανακοίνωσε κατά την επιστροφή του την Κυριακή από το Ιράν όπου μετέβη εκτάκτως την Παρασκευή, ότι κατέληξε με την Τεχεράνη σε μια “προσωρινή λύση” διάρκειας τριών μηνών ώστε να διατηρηθεί μια “ικανοποιητική εποπτεία” επί του πυρηνικού προγράμματος, ακόμη και αν οι επιθεωρήσεις περιοριστούν από αύριο.

“Η πρόσβαση (στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν) θα μειωθεί, ας το παραδεχτούμε, αλλά θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τον απαραίτητο βαθμό επιτήρησης και ελέγχου”, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι κατά τη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης του Τύπου στο αεροδρόμιο της Βιέννης επιβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη θα προχωρήσει από αύριο με τα σχέδιά της για την διάρρηξη της συνεργασίας της με την IAEA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα