ΑΘΗΝΑ
20:43
|
23.04.2024
Μια αποκαλυπτική έρευνα του Γκάρντιαν πίσω από τον κατασκευαστικό “οργασμό” της Ντόχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 6.500 μετανάστες-εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από τότε που το εμιράτο της Μέσης Ανατολής ανέλαβε να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022.

Η αποκαλυπτική έρευνα που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας “Γκάρντιαν” (Guardian) βασίζεται σε στοιχεία της κυβέρνησης του Κατάρ αλλά και σε δεδομένα που έχει συλλέξει από τις πέντε ασιατικές χώρες προέλευσης των μεταναστών-εργατών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γκάρντιαν κατά μέσο όρο 12 μετανάστες-εργάτες από τις εν λόγω ασιατικές χώρες πέθαιναν κάθε εβδομάδα από τον Δεκέμβριο του 2010 που το Κατάρ επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική συνάντηση στον κόσμο.

Στοιχεία από την Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα αποκαλύπτουν περίπου 5.927 θανάτους μεταναστών την περίοδο 2011-2020. Την ίδια ώρα πληροφορίες από την πρεσβεία του Πακιστάν στη Ντόχα κάνουν λόγο για 824 θανάτους Πακιστανών μεταναστών για την ίδια χρονική περίοδο.

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Γκάρντιαν, διότι από την έρευνα της βρετανικής εφημερίδας απουσιάζουν στοιχεία για τους θανάτους μεταναστών – εργαζομένων από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα τις Φιλιππίνες και την Κένυα. Επιπροσθέτως δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τους θανάτους των τελευταίων μηνών του 2020.

Εδώ και δέκα χρόνια το Κατάρ έχει ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου κατασκευαστικό πρόγραμμα προκειμένου να είναι έτοιμο για το Μουντιάλ του 2022. Εκτός από τα επτά συνολικά νέα στάδια ποδοσφαίρου για τις ανάγκες της διοργάνωσης, δεκάδες άλλα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Ανάμεσα σε αυτά τα μεγαλεπήβολα έργα του Κατάρ που έχουν προσελκύσει κατασκευαστικές εταιρείες από όλον τον κόσμο και την Ελλάδα είναι η ανέγερση ενός νέου αερολιμένα, οδικά έργα, αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία αλλά και μια ολοκαίνουργια πόλη, στην οποία θα διεξαχθεί ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Ο Νικ ΜακΓκίχαν, διευθυντής της οργάνωσης “FairSquare Projects” που ασχολείται με τα εργασιακά δικαιώματα στις χώρες του Περσικού Κόλπου, δήλωσε στον Γκάρντιαν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς μετανάστες πέθαναν σε εργατικά δυστυχήματα στα έργα υποδομής του Κατάρ. Ωστόσο, τόνισε ότι στα πιστοποιητικά θανάτου αυτών των ανθρώπων δεν αναφέρεται ούτε το είδος, ούτε ο τόπος της εργασίας τους, ούτε η εταιρεία που τους είχε προσλάβει. “Αυτό που είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι μετανάστες που έχουν πεθάνει από το 2011 έως σήμερα δεν θα βρίσκονταν στο Κατάρ αν δεν είχε αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ”.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα