ΑΘΗΝΑ
07:43
|
21.09.2024
Ψηφίστηκε η κατάργηση της θανατικής ποινής από τους βουλευτές της Βιρτζίνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι βουλευτές της Βιρτζίνια ψήφισαν χθες Δευτέρα (22/2) υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής, μια κομβική στροφή την πολιτεία που έχει εκτελέσει τους περισσότερους θανατοποινίτες στη μακρά ιστορία της.

Ο νόμος για την κατάργηση της θανατικής ποινής κατευθύνεται τώρα προς το γραφείο του Δημοκρατικού κυβερνήτη, Ραλφ Νόρθαμ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα την υπογράψει, αναγάγοντας την Βιρτζίνια στην 23η πολιτεία των ΗΠΑ που θα τερματίσει τις εκτελέσεις.

Η Βιρτζίνια έχει πραγματοποιήσει 1.390 εκτελέσεις από το 1608, τις περισσότερες στις ΗΠΑ και 68 περισσότερες από το Τέξας, την Πολιτεία με τις δεύτερες περισσότερες εκτελέσεις. Η Βιρτζίνια πραγματοποίησε την τελευταία εκτέλεση το 2017.

“Υπάρχει η συνειδητοποίηση ότι έχει έρθει ο καιρός να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την ξεπερασμένη πρακτική, η οποία τείνει να κάνει περισσότερο κακό στις οικογένειες των θυμάτων, παρά να μας προσφέρει άνεση ή παρηγοριά” τόνισε η Ρέιτσελ Σούτφιν, της οποίας ο πατέρας Έρικ, πυροβολήθηκε θανάσιμα το 2006 ενώ δούλευε για το γραφείο του Σερίφη της κομητείας Μοντγκόμερι. 

Ο Γουίλιαμ Μόρβα, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για τη δολοφονία το Σούτφιν, εκτελέστηκε το 2017. Δύο χρόνια αργότερα, η Ρέιτσελ ήταν μια από τα 13 μέλη της οικογένειας θυμάτων δολοφονιών, τα οποία έστειλαν επιστολή στην τοπική βουλή, ζητώντας από τους βουλευτές να καταργήσουν τη θανατική ποινή.

“Ψηφίζοντας υπέρ της κατάργησης, δείχνουμε το δρόμο πως εάν η Βιρτζίνια – η πολιτεία με την πιο μακρά ιστορία εκτελέσεων – μπορεί να το κάνει, τότε μπορούν και άλλες πολιτείες” δήλωσε η Ρέιτσελ.

Η νέα πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βιρτζίνια, η οποία ελέγχει πλήρως τη βουλή για δεύτερο χρόνο, προώθησε την προσπάθεια κατάργησης, με το επιχείρημα ότι η θανατική ποινή έχει εφαρμοστεί δυσανάλογα σε έγχρωμους, πνευματικά ασθενείς και ιθαγενείς.

Οι Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη δικαιοσύνη προς τα θύματα και τις οικογένειές τους και επέμειναν ότι υπάρχουν ορισμένα εγκλήματα που είναι τόσο ειδεχθή που οι δράστες αξίζουν την εκτέλεση.

Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, Ρεπουμπλικάνος, επανέφερε την εκτέλεση θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι μετά από 17χρονη παύση, εκτελώντας 13 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ανθρωποκτονίας.

Αυτό ακολούθησε έξι δεκαετίες, όπου πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρεις εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους από όλες τις 50 πολιτειακές κυβερνήσεις μαζί.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του έχει δεσμευτεί να επιδιώξει την κατάργηση της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μέλη του Κογκρέσου του ζητούν να υποστηρίξει νομοσχέδια που θα καταργήσουν τη θανατική ποινή. Οι περισσότερες χώρες έχουν καταργήσει την καταδίκη σε θάνατο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από καιρό ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις, προτρέποντας στην κατάργηση της ποινής παγκοσμίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα