ΑΘΗΝΑ
18:03
|
08.03.2021
Η στάση των τριών χωρών εμφανίζεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ επιχειρούν μία νέα, ευρύτερη διαπραγμάτευση με το Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία εξέδωσαν απόψε κοινή ανακοίνωση εκφράζοντας “βαθιά λύπη” για την πρόσφατη απόφαση του Ιράν να περιορίσει από σήμερα τους χώρους επιθεώρησης πυρηνικών εγκαταστάσεων από ειδικούς ελεγκτές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ).

Οι τρεις χώρες, που είναι γνωστές ως Ε3 καθώς ήταν οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζουν πως διατηρούν “ενιαία στάση” προκειμένου να επισημάνουν “την επικίνδυνη φύση αυτής της απόφασης’. “Θα περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση της ΙΑΕΑ σε μέρη και σε ασφαλιστικές δικλείδες σχετικής πληροφόρησης’ αναφέρει η κοινή τους ανακοίνωση.

Image

Σε επόμενο σημείο επισημάνουν, άνευ άλλου σχολίου, την (τρίμηνης διάρκειας) συμφωνία που ανακοίνωσαν την Κυριακή Ιρανοί αξιωματούχοι και ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαήλ Γκρόσι για την βιντεοσκόπηση όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων (ακόμη και εκείνων στις οποίες δεν θα έχουν από σήμερα πρόσβαση επιθεωρητές της ΙΑΕΑ) ώστε να μπορεί στη συνέχεια να υποβληθεί το υλικό για έλεγχο, εφόσον χρειαστεί.

Η κοινή ανακοίνωση Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας εμφανίζεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ επιχειρούν να προλειάνουν το έδαφος για μία νέα, ευρύτερη διαπραγμάτευση με το Ιράν, που δεν θα περιορίζεται στο πυρηνικό πρόγραμμα αλλά θα επεκτείνεται στο βαλλιστικό καθώς και σε θέματα περιφερειακής γεωπολιτικής ισχύος και επιρροής.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει μάλιστα ζητήσει, για αυτό το λόγο, τη μεσολάβηση της ΕΕ ώστε να διευκολυνθεί η επανέναρξη των αμερικανο-ιρανικών διαπραγματεύσεων.

Το Ιράν από την πλευρά του θέτει ως βασική προϋπόθεση την άρση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε σε βάρος του ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κορονοϊός : Επιστολή 20 επιστημόνων κατά της στρατηγικής των λοκντάουν

Συγκέντρωση στα Προπύλαια για τη μέρα της Γυναίκας

Συνομιλία Τζόνσον-Ερντογάν για “λύση δύο κρατών”στην Κύπρο

“Κίνδυνο χάους” βλέπουν στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα