ΑΘΗΝΑ
12:38
|
24.04.2024
Η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον δεσμεύτηκε για τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εταιρεία Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεσμεύεται να επαναφέρει και να ξεμπλοκάρει άμεσα χιλιάδες ιστοσελίδες με ειδησεογραφικό περιεχόμενο για τους χρήστες στην Αυστραλία μετά την ανακοίνωση της αυστραλιανής κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου που έχει στόχο να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Τζος Φράιντενμπεργκ, δήλωσε ότι η εταιρεία Facebook υποσχέθηκε να “επαναφέρει όλες τις ιστοσελίδες με ειδησεογραφικό περιεχόμενο εντός των επομένων ημερών”. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον σύντομα θα καταθέσει “περαιτέρω τροποποιήσεις” στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ της χώρας. “Αυτές οι τροποποιήσεις”, εξήγησε ο Φράιντενμπεργκ, “θα παράσχουν περαιτέρω σαφήνεια στις ψηφιακές πλατφόρμες και στους ειδησεογραφικούς ομίλους για το πώς ο νέος Κώδικας σκοπεύει να ενισχύσει το νέο πλαίσιο διασφαλίζοντας τη δίκαιη ανταμοιβή των ειδησεογραφικών ομίλων”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας οι τροποποιήσεις θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα καθορίζει τη “σημαντική συνεισφορά” των ψηφιακών πλατφόρμων στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης της Αυστραλίας. Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα προσφέρουν μια επιπλέον “ώθηση” στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις για εμπορικούς και διαφημιστικούς σκοπούς εκτός του Κώδικα, υπονοώντας μια χαλάρωση των κανόνων περί ιδιωτικής διαιτησίας.

Από την πλευρά της η εταιρεία Facebook επιβεβαίωσε την άρση του μπλακ άουτ στις ειδήσεις υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας “συμφώνησε σε μια σειρά αλλαγών και εγγυήσεων που ικανοποιεί τον ‘πυρήνα’ των ανησυχιών τους, ήτοι τη συνεισφορά της πλατφόρμας τους στους ειδησεογραφικούς ομίλους της χώρας. Το αδιέξοδο ανάμεσα σε Καμπέρα και Facebook κράτησε περίπου μία εβδομάδα με τους Αυστραλούς χρήστες να χάνουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν, να διαμοιράζουν και να βλέπουν εγχώριο και διεθνές ειδησεογραφικό περιεχόμενο στις σελίδες τους. Από την πλευρά της η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ εξήγησε γιατί προχώρησε σε αυτή την ενέργεια ως εξής: “Ο προτεινόμενος νόμος παρερμηνεύει θεμελιωδώς τη σχέση ανάμεσα στην πλατφόρμα μας και τους εκδότες, που τη χρησιμοποιούν για να μοιράζονται ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Αυτό μας έφερε αντιμέτωπους με μια σκληρή επιλογή: να προσπαθήσουμε να συμμορφωθούμε με έναν νόμο που αγνοεί την πραγματικότητα αυτής της σχέσης ή να πάψουμε να επιτρέπουμε το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στις υπηρεσίες μας στην Αυστραλία. Με βαριά καρδιά, επιλέγουμε το δεύτερο”. 

Η πλειονότητα των αναλυτών στην Αυστραλία κάνει λόγο για υποχώρηση της κυβέρνησης στη δύναμη των τεχνολογικών κολοσσών.

Πηγή: RT News



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Ξύλο μέσα στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Φλέσσα: Τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα