ΑΘΗΝΑ
08:12
|
25.04.2024
Επίσημη πρώτη για το πρόγραμμα ενός δίκαιου και όχι εθνικιστικού διαμοιρασμού εμβολίων στον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γκάνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέλαβε εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού μέσω του μηχανισμού Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στόχος του προγράμματος του ΠΟΥ είναι ο δίκαιος, χωρίς εθνικισμούς, διαμοιρασμός εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ο ΠΟΥ ελπίζει να έχει παραδώσει περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά, 600.000 δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την εταιρεί  AstraZeneca έφτασαν στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα, την Τετάρτη. Σε κοινή τους δήλωση, ο ΠΟΥ και η Unicef  χαρακτήρισαν την άφιξη των εμβολίων κατά του Covid-19 μια “σημαντική στιγμή”. “Η άφιξη των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 στην Γκάνα είναι υψίστης σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας”, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής έχει καταγράψει περισσότερα από 80.700 κρούσματα κορονοϊού και 580 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Αυτοί οι αριθμοί θεωρείται ότι υπολείπονται των πραγματικών καθώς δεν πραγματοποιούνται αρκετά τεστ.

 Όπως ανέφεραν ο ΠΟΥ και η Unicef,  η αποστολή αποτελεί μέρος της πρώτης δέσμης εμβολίων που θα διανεμηθούν σε αρκετές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο μηχανισμός Covax συστήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη συμμαχία Gavi και τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) προκειμένου να μην παραγκωνιστεί και περιθωριοποιηθεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος από τη διανομή των εμβολίων. Βασικός όρος του μηχανισμού Covax είναι οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου να συνδράμουν οικονομικά προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια τα φτωχότερα κράτη. Στόχος η παράδοση δύο δισεκατομμυρίων και πλέον δόσεων σε 190 χώρες έως το τέλος του 2021.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα