ΑΘΗΝΑ
04:19
|
24.04.2024
Αποκαλυπτική η νέα έκθεση του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας με έδρα το Λονδίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο μικροσκόπιο οι τακτικές διαπραγμάτευσης του φαρμακευτικού αμερικανικού κολοσσού Pfizer καθώς αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν “ασφυκτικές πιέσεις” για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της εταιρείας, όπως η χορήγηση πλήρους ασυλίας από αστικές αγωγές και κρατικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για αποποίηση νομικών ευθυνών.

Οι αμφισβητήσιμες διαπραγματευτικές τακτικές της Pfizer παρουσιάζονται σε νέα έκθεση του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIJ) με έδρα το Λονδίνο. Αξιωματούχοι από την Αργεντινή αλλά και από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν κατονομάζονται στην έκθεση, έκαναν λόγο για μεθόδους “εκφοβισμού” από την αμερικανική εταιρεία για το εμβόλιο που έχει αναπτύξει με τη γερμανική BioNTech αναφέροντας μάλιστα ότι πολλές κυβερνήσεις αισθάνθηκαν σε κατάσταση “ομηρίας” από τους όρους που έθετε ο φαρμακευτικός όμιλος.  

Η Αργεντινή, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του δικτύου RT News, ήταν από τις πρώτες χώρες της νοτίου Αμερικής που ξεκίνησε πρώτη διαπραγματεύσεις με την Pfizer για να κλείσει συμφωνία για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. “Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο και τελικά ναυάγησαν καθώς οι απαιτήσεις της Pfizer γίνονταν ολοένα και πιο παράλογες”, δήλωσε Αργεντινός αξιωματούχος στο BIJ. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το βασικό αίτημα της εταιρείας ήταν η χορήγηση πλήρους ασυλίας κατά του ενδεχομένου κατάθεσης αγωγών από πολίτες που θα είχαν λάβει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Διευκρίνισε ότι τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση της Αργεντινής ψήφισε νέο νόμο με ρυθμίσεις για το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά η εν λόγω εταιρεία και πάλι δήλωσε ότι δεν ήταν ικανοποιημένη με το κείμενο καθώς δεν χορηγούσε πλήρη ασυλία στις φαρμακευτικές εταιρείες. Η Pfizer φέρεται μάλιστα να ζήτησε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον τότε υπουργό Υγείας της Αργεντινής Γκονζάλες Γκαρσία ένα “νέο νομοσχέδιο”. Αίτημα, το οποίο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, ως “μη αποδεκτό”.

“Η Αργεντινή θα υποχρεούταν να αποζημιώνει τους πολίτες σε περίπτωση παρενεργειών του εμβολίου και όχι η Pfizer αν έκανε κάποιο λάθος”, είπε ο Αργεντινός αξιωματούχος στο BIJ. Τέλος, αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχος ότι η αμερικανική εταιρεία ζήτησε τον Δεκέμβριο περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής ως εγγύηση για την αποποίηση νομικών ευθυνών. “Αυτό το τελευταίο αίτημα το θεωρήσαμε ακραίο και το απορρίψαμε αμέσως”.

Εκτός από την Αργεντινή και το Περού έχει καταγγείλει τις τακτικές της Pfizer με την υπουργό Υγείας να αναφέρεται στις αρχές τους έτους για “διένεξη” που αφορούσε τη ρήτρα για την αποποίηση νομικών ευθυνών στις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει η Λίμα δόσεις του εμβολίου. Η Πιλάρ Μασέτι είχε εξηγήσει εξήγησε ενώπιον του Κογκρέσου ότι η η διένεξη σχετιζόταν με την “αποποίηση σημαντικών στοιχείων”, ιδίως με την “ασυλία” της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας από νομική σκοπιά.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα