“Θα αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του.
Τοποθέτηση, εύληπτη. Όχι, όμως, ξεκάθαρη…
Η γνωστή φράση “Ο Διάβολος, κρύβεται στις λεπτομέρειες”, φαίνεται να βρίσκει την πρακτική εφαρμογή της, καθώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης οδηγεί στην μετατροπή των ανέργων σε πελάτες ιδιωτικών εταιρειών τόσο ως προς την επαγγελματική κατάρτιση όσο και ως προς την (βραχύβια) απασχόληση τους.
Λέγεται ότι η φράση “Ο Διάβολος, κρύβεται στις λεπτομέρειες”, προέκυψε από το γεγονός ότι το πρόσωπο του Διαβόλου είχε κρύψει ο Ιταλός ζωγράφος Τζιότο, ένας από τους προδρόμους της Αναγέννησης, σε λεπτομέρεια που κοσμεί τη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη.
Συντηρητές ανακάλυψαν ότι ο “Πεπτωκώς Άγγελος” απεικονιζοταν στις πτυχές ενός σύννεφου και ήταν ουσιαστικά αόρατος διά γυμνού οφθαλμού.
Για πρώτη φορά η φράση αυτή, δημοσιεύθηκε στους New York Times το 1969, σε άρθρο του αρχιτέκτονα Ludwig Mies van der Rohe (1886–1969).
Πρόκειται. σύμφωνα με εκτιμήσεις, για αντιστροφή της φράσης “Le bon Dieu est dans le détail” (“Ο καλός Θεός είναι στη λεπτομέρεια”) και αποδίδεται γενικά στον Gustave Flaubert (1821-1880), τον δημιουργό της “Μαντάμ Μποβαρύ”.
Ο Διάβολος
Το προσεχές χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαγγελματική κατάρτιση.
Oι βασικοί άξονες επί των οποίων οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες καλούνται να καθορίσουν το νέο σχεδιασμό περιλαμβάνονται στην έκθεση της επιτροπής, η οποία προβλέπει:
- Μείωση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατα το ήμισυ. Δηλαδή, στους έξι μήνες.
- Καταβολή του επιδόματος για άλλους έξι μήνες, εφόσον ο δικαιούχος αποδεδειγμένα αναζητά εργασία.
- Ενίσχυση της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην επαγγελματική κατάριση και σύνδεση της με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας.
- Απασχόληση του ανέργου με την μορφή πρακτικής άσκησης, χωρίς υποχρέωση της επιχείρησης που θα την αναλάβει, να προσλάβει στην συνέχεια τον άνεργο.
- Αμοιβές τόσο για τα ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ μετά την επιβεβαιωμένη ολοκλήρωση και πιστοποίηση, με περαιτέρω αποζημίωση για την τοποθέτηση σε θέση πρακτικής άσκησης και την ολοκλήρωση της.
- Επίσης, αποζημίωση για την εύρεση θέσης εργασίας, και τέλος bonus σε περίπτωση διατήρησης από τον καταρτισθέντα της θέσης εργασίας για έξι μήνες.
Kαι οι… λεπτομέρειες
Συνδικαλιστικά στελέχη, εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους, τονίζοντας ότι οι άνεργοι χρειάζονται βιώσιμες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπή αμοιβή και όχι προγράμματα κατάρτισης και πρακτική άσκηση, με χρηματοδότηση προς τους παρόχους και τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Επισημαίνουν δε ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, άγγιξαν το 1.200.000. Έτσι, το 2020, “έκλεισε” με αύξηση ανέργων κατά περίπου 53.000 άτομα, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζεται το μέτρο της αναστολής σύμβασης, ως “ασπίδα” στην αύξηση της ανεργίας.
Σε σύγκριση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, είναι κατά 450.000 περισσότεροι. Άρα, ο Οργανισμός “φωτογραφίζει” πραγματικό ποσοστό ανεργίας στα επίπεδα του 25%.
Επιπλέον, τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ αποτυπώνουν απώλεια περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας σε έναν χρόνο υγειονομικής κρίσης.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020, οι καταγεγραμμένες προσλήψεις ήταν 3.008.517.
Αντιστοίχως, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2021, οι προσλήψεις υποχώρησαν στα 2.083.310.
Παράλληλα, συρρικνώνονται οι πόροι για την προστασία των ανέργων. Η κάλυψη των ανέργων από το επίδομα ανεργίας κυμαινόταν μεταξύ 11% και 12%. Δηλαδή περίπου εννιά στους δέκα άνεργους δεν είχαν στήριξη από το σύστημα κοινωνικής προστασίας.
Κάπως έτσι, οι… κακοπροαίρετοι οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η ανεργία από κοινωνικό πρόβλημα θα μετατραπεί σε επένδυση, ενώ οι άνεργοι θα αξίζουν τον πληθυσμό τους σε χρυσάφι!