ΑΘΗΝΑ
04:33
|
21.09.2024
Η έκθεση έρχεται καθώς η χώρα της Κεντρικής Αφρικής προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές της 21ης Μαρτίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Δημοκρατία του Κονγκό (γνωστή και ως Κονγκό-Μπραζαβίλ) αγόρασε από το 2015 έως σήμερα εν κρυπτώ περίπου 500 τόνους όπλων από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP).

Συγκεκριμένα το OCCRP αναφέρει στην έκθεσή του πως η τελευταία παράδοση έγινε τον Ιανουάριο του 2020. «Περισσότεροι από 100 τόνοι όπλων στάλθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν στη Δημοκρατική Φρουρά του Κονγκό-Μπραζαβίλ, συμπεριλαμβανομένων 775 ολμοβόλων και περισσότερων από 400 κιβωτίων με πυραύλους που σχεδιάστηκαν για εκτόξευση από φορτηγά.»

Η έκθεση έρχεται καθώς η χώρα της Κεντρικής Αφρικής, γνωστή επίσης ως Κονγκό-Μπραζαβίλ, προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές της 21ης Μαρτίου στις οποίες ο Πρόεδρος Ντένις Σάσου Νγκουέσο επιδιώκει την επανεκλογή και την παράταση της 36χρονης θητείας του.

Όπως είναι φυσικό η είδηση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης που διατυπώνει ευθέως τον φόβο αυτός οπλισμός να χρησιμοποιηθεί για την βίαιη καταστολή κατά την προεκλογική περίοδο ή και μετά από αυτήν, αν κριθεί πως το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί τον Νγκουέσο. Παραπέμπουν στην προηγούμενη προεκλογική αναμέτρηση του 2016, όταν τις εκλογές διαδέχθηκε η βίαιη καταστολή και η πολιτική αναταραχή, με την χώρα να βρίσκεται για μερικές εβδομάδες σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου.

Οι αρχές της Μπραζαβίλ, όπως και εκείνες του Μπραζαβίλ αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τέθηκαν επί του θέματος από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγές: Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα