ΑΘΗΝΑ
13:27
|
07.07.2024
Ωστόσο ο δρόμος προς τις εκλογές δεν είναι στρωμένος με... ροδοπέταλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/2) ότι υπέβαλε, εντός της καθορισμένης προθεσμίας, τη σύνθεση της “Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας” στο Κοινοβούλιο, καθώς επιδιώκει, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να οδηγήσει το βορειοαφρικανικό κράτος σε εκλογές τον Δεκέμβριο.

“Υποβάλαμε σήμερα το πρωί πρόταση για τη δομή και το όραμα μιάς κυβέρνησης εθνικής ενότητας μαζί με τα κριτήρια επιλογής της κυβερνητικής ομάδας στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου (…) με βάση το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται από τον οδικό χάρτη” του ΟΗΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη, την Πέμπτη το απόγευμα.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι “πρωταρχικός στόχος του είναι να ενώσει τους Λίβυους” και ότι βασικό κριτήριό του στην επιλογή των προσώπων είναι οι ικανότητές τους. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε ούτε τον αριθμό άλλά ούτε και τα ονόματα των υπουργών που προτάθηκαν, τονίζοντας ότι αυτά θα αποκαλυφθούν στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook αργά την Πέμπτη ανέφερε ότι δεν είχε αποστείλει ακόμη λίστα ονομάτων.

Είπε επίσης ότι η πρόταση ήταν σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ΟΗΕ, ο οποίος απαιτεί τουλάχιστον 30 τοις εκατό των κορυφαίων κυβερνητικών θέσεων να καλυφθούν από γυναίκες και νέους υποψηφίους.

Επανέλαβε ωστόσο ότι επεδίωξε να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των τριών επαρχιών, της Ανατολικής, τη Δυτικής και της Νότιας Λιβύης, ώστε να μπορέσει να επανενώσει τους θεσμούς και να οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση μέχρι τις 19 Μαρτίου. Όπως και οι άλλοι θεσμοί της χώρας ωστόσο, είναι και αυτό διχασμένο, ακόμη και για τον τόπο όπου θα συνεδριάσει: ο πρόεδρός του, Αγκίλα Σάλεχ και κάποιοι βουλευτές θέλουν να γίνει αυτή η συνεδρίαση στη Σύρτη, ανάμεσα ακριβώς στη Δυτική και την Ανατολική Λιβύη, ενώ 140 βουλευτές προκρίνουν τη Σαμπράτα, στη Δυτική Λιβύη.

“Ελπίζουμε ότι το Κοινοβούλιο θα μας στηρίξει, δίνοντας γρήγορα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (…) Είμαι έτοιμος να μεταβώ σε οποιαδήποτε πόλη για να παρουσιάσω την κυβέρνησή μου”, είπε ο Ντμπεϊμπά.

Σημειώνεται ότι σημπληρώθηκαν δέκα χρόνια μετά από την έναρξη της εξέγερσης που τελούσε υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ το 2011 και η οποία ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι, βυθίζοντας τη χώρα σε μια δεκαετία βίας και πολιτικής αναταραχής.

Το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος της Βόρειας Αφρικής έχει διαιρεθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ δύο αντίπαλων διοικήσεων, καθώς και αμέτρητων πολιτοφυλακών.

Ανηφορικός ο δρόμος…

Ο αναλυτής Emadeddin Badi, με έδρα τη Γενεύη, προειδοποιεί ότι ο Ντμπεϊμπά, έχει μπροστά του δύσκολο δρόμο καθώς θα υπάρξουν αναμφίβολα κινητοποιήσεις που θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη διοίκησή του.

Εάν εγκριθεί, ένα νέο υπουργικό συμβούλιο θα αντικαταστήσει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάραζ, και μια παράλληλη διοίκηση στην ανατολική Λιβύη, υποστηριζόμενη από τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

Τον Απρίλιο του 2019 ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χάφταρ δεν κατάφερε να επιβληθεί των παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη από τη Δύση κυβέρνηση υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάραζ, ο οποίος μάλιστα είχε και τη στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι ο στρατάρχης Χάφταρ στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ενώ η ρωσική κυβέρνηση αρνείται επισήμως κάθε ανάμιξη.

Από την άλλη η “Κυβέρνηση Γενικής Συμφωνίας” του απερχόμενου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ (γνωστή ως GNA) στηρίζεται από την Τουρκία και δεκάδες χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους.

Ο Ντμπεϊμπά αντιμετωπίζει επίσης την τρομακτική πρόκληση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των απλών πολιτών που πλήττονται από μια τρομερή οικονομική κρίση, την αυξανόμενη ανεργία, τις άθλιες δημόσιες υπηρεσίες και τον πληθωρισμό.

Ο 61χρονος μηχανικός και επιχειρηματίας που κάποτε κατείχε θέσεις υπό τον Καντάφι, επελέγη στις 5 Φεβρουαρίου από ένα φόρουμ 75 αντιπροσώπων της Λιβύης στις συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Ελβετίας.

Ωστόσο, ο Ντέμπιμπα πρέπει να κερδίσει όχι μόνο εντός έδρας, αλλά και να γίνει αποδεκτός από τις ξένες δυνάμεις που έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα στη Λιβύη.

“Αυτό που είναι πιθανό είναι να γίνουμε μάρτυρες ενός πολέμου με άλλα μέσα […] … που πιθανότατα θα καταλήξει σε άλλη μία σύγκρουση”, ανέφερε ο αναλυτής.

Πηγή: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι νέοι σταθμοί στη γραμμή 4 του Μετρό

Ουκρανία: Δολοφονίες Ρώσων αιχμαλώτων με εμπλοκή και Έλληνα μισθοφόρου

Αθήνα: Κύκλωμα με συμμετοχή και δημοτικών υπαλλήλων εκβίαζε καταστηματάρχες

Βαρκελώνη: «Φτάνει, ας βάλουμε όρια στον τουρισμό» είπαν οι διαδηλωτές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα