ΑΘΗΝΑ
05:24
|
26.04.2024
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν «επικύρωσε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018 λένε οι ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν «επικύρωσε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

https://pbs.twimg.com/media/EvK_B2wWgAIz8X_?format=jpg&name=medium

Η “αποκάλυψη”, που ήταν επί της ουσίας κοινό μυστικό σχεδόν από την αρχή της υπόθεσης, έχει πολιτικές προεκτάσεις και εντάσσεται στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στην “αναπροσαρμογή” των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Δεν είναι δε τυχαίο πως η δημοσιοποίηση του πορίσματος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έγινε ένα 24ωρο μετά την χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν.

US Vice President Joe Biden, right, offers his condolences to Prince Salman bin Abdel-Aziz upon the death of his brother Saudi Crown Prince Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud, at Prince Sultan palace in Riyadh, Saudi Arabia, October 27, 2011. (AP Photo/Hassan Ammar, File)

Για την ιστορία ας αναφερθεί πως στο τετρασέλιδο “πόρισμα” της επικεφαλής των “Εθνικών Πληροφοριών” στον Λευικό Οίκο,Αβρίλ Χέινς, επισημαίνεται πως «ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν επικύρωσε την επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι». Ως αφορμή της δολοφονίας θεωρείται η ” απειλή” που συνιστούσε “για το βασίλειο” .

Image

Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται ότι από το 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (γνωστός και ως MbS)είχε “τον απόλυτο έλεγχο” των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του βασιλείου, κάτι που “καθιστά άκρως απίθανη την υπόθεση οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν μια τέτοια επιχείρηση χωρίς το πράσινο φως” εκ μέρους του.

The declassified document amounts to a powerful rebuke of Crown Prince Mohammed bin Salman, the de factor leader of Saudi Arabia and a close ally of the Trump administration.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποθέτουν ότι εκείνη την εποχή ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν είχε καλλιεργήσει ένα τέτοιο κλίμα που οι συνεργάτες του δεν τολμούσαν να αμφισβητήσουν τις εντολές που δέχονταν “γιατί φοβούνταν ότι θα απολυθούν ή θα συλληφθούν”.

Image

Ο Κασόγκι, που διέμενε στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν ως αρθρογράφος με την εφημερίδα Washington Post, έγραφε επικριτικά κείμενα για την πολιτική που εφάρμοζε ο πρίγκιπας διάδοχος, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μέρους της βασιλικής οικογένειας που διαφωνούσε με τον τελευταίο.

Τζαμάλ Κασόγκι: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εκτέλεσης

Δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε ναρκωμένος μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα προσώπων που συνδέονταν με τον Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν.

Αποχαρακτηρίζοντας την έκθεση, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανέτρεψε την πολιτική του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να την δημοσιοποιήσει, παραβλέποντας έναν νόμο του 2019.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει συμβάσεις για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και να περιορίσει τις μελλοντικές μόνο σε «αμυντικά» οπλικά συστήματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Eκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, αφού διασφαλίσει ότι η Σαουδική Αραβία θα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της. Όπως φαίνεται σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, το πόρισμα επιδιώκει παζάρι για την εξέλιξη του πολέμου στην Υεμένη…

Ακολούθησε στη συνέχεια ανάρτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία αναγγέλει χάραξη μίας “νέας παγκόσμιας πολιτικής” που θα οδηγεί στην επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται σε “εξωχώριες” επιθέσεις σε δημοσιογράφους ή ακτιβιστές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα