ΑΘΗΝΑ
00:44
|
16.04.2021
Συμφώνησαν στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας της αεροναυπηγικής και του αγροδιατροφικού τομέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, η επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας, το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και η διανομή των εμβολίων κατά της πανδημίας Covid-19 κυριάρχησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι πρόεδροι Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε στον Κινέζο ομόλογό του την συνέχιση της επανεξισορρόπησης της εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Κίνας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός “ισότιμου ανταγωνισμού” και να βελτιωθεί “η αμοιβαιότητα σε σχέση με την πρόσβαση στην αγορά”.

Ο Σι Τζινπίνγκ τάχθηκε υπέρ της “ταχείας εφαρμογής” της συμφωνίας ΕΕ-Κίνας.

Πληροφορίες που μετέδωσαν το πρακτορείο Xinhua και η γαλλική προεδρία δεν αναφέρουν συγκεκριμένα την κατάσταση των Ουιγούρων Μουσουλμάνων της επαρχίας Σιντζιάνγκ όμως η γαλλική προεδρία διαβεβαίωσε πως το “ευαίσθητο” θέμα αναφέρθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Επιπλέον, ο Μακρόν κάλεσε το Πεκίνο να επικυρώσει «το συντομότερο δυνατόν» τις θεμελιώδεις συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, που απαγορεύουν την αναγκαστική εργασία.

Στα ανακοινωθέντα αμφοτέρων προέδρων αναφέρεται πως συμφώνησαν στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, της αεροναυπηγικής και του αγροδιατροφικού τομέα.

Ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησής του στις προσπάθειες του Παρισιού να αναδειχθεί σε διεθνές οικονομικό κέντρο, στον απόηχο του Brexit. 

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Κινέζο πρόεδρο την «έντονη ανησυχία του σε σχέση με την κατάσταση στη Μιανμάρ», την ώρα που το Πεκίνο αρνείται, έως σήμερα, να μιλήσει για «πραξικόπημα», αναφορικά με την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς την 1η Φεβρουαρίου σε αυτήν τη χώρα.

Όσον αφορά στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας ο Εμανουέλ Μακρόν «ενθάρρυνε την Κίνα να εντάξει τη συμβολή της στη διεθνή ανταπόκριση, ιδίως στο θέμα των εμβολίων, σε ένα πλαίσιο πολυμέρειας και διαφάνειας», του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου περιμένει το ΚΙΝΑΛ

Θέλει και λίγο σόου το στραπάτσο

ΣΥΡΙΖΑ: Ορθή η κίνηση Δένδια αλλά δεν αναπληρώνει το κενό στρατηγικής

Ά. Γεωργιάδης: Όποιος αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών δωρίζει το όνομα Μακεδονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα