ΑΘΗΝΑ
13:18
|
25.04.2024
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της δυνατότητας της ΕΕ να ενεργεί "αυτόνομα".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέματα ασφαλείας και άμυνας, η Νότια Γειτονία, η πραγματοποίηση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο εντός Μαρτίου και οι (στενότερες…) σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ απασχόλησαν τη σημερινή, δεύτερη μέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αίσθηση αλλά όχι έκπληξη προκαλεί η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην αρχή των εργασιών της τηλεδιάσκεψης στο φόντο των πρόσφατων διαβεβαιώσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για ενίσχυση των ευρω-ατλαντικών σχέσεων…

Κατά πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της Ε.Ε. να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων προκλήσεων, όπως η κυβερνοασφάλεια και οι υβριδικές απειλές. Συμφώνησε ως εκ τούτου στην “ανάγκη συνεργασίας” Ε.Ε.και ΝΑΤΟ.

Το Μάρτιο η διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

Στην τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί η περιβόητη σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο εντός του Μαρτίου.

Επανέλαβε τα περί «σημαντικού ρόλου της Τουρκίας» ως εταίρου του ΝΑΤΟ ενώ αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο σαν…”κάποιες δυσκολίες” τις οποίες “είχαμε με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες”!

Σε σχετική ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την επιθυμία της ΕΕ να ενεργήσει “πιο στρατηγικά” για “να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να προωθήσουμε τις αξίες μας”.

Τόνισε δε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα και να ενισχύσει παράλληλα “τη συνεργασία με τους εταίρους μας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα