ΑΘΗΝΑ
13:07
|
26.04.2024
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε πακέτο ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σημείωσε σήμερα την πρώτη του νομοθετική νίκη, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το πακέτο ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων που προωθεί για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και να προσφερθεί ανακούφιση σε όσους πλήττονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19.

Το επόμενο βήμα είναι η εξέταση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησής του από τη Γερουσία, όπου αναμένεται να εγκαταλειφθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο χρόνος πιέζει για την στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία του νέου κορονοϊού και ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε εξ αρχής να δει να υιοθετείται ήδη από τις αρχές του Φεβρουαρίου το “αμερικανικό σχέδιο διάσωσης” που έχει καταρτίσει.

Λόγω της καθυστέρησής του, ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση αυτήν την εβδομάδα στο Κογκρέσο “να προχωρήσει γρήγορα”.

Έπειτα από ώρες συζητήσεων, το σχέδιο νόμου υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Βουλή των Αντιπροσώπων με 219 ψήφους υπέρ, όλες Δημοκρατικών, έναντι 212 κατά (μεταξύ των οποίων και δύο Δημοκρατικών), καθώς οι Ρεπουμπλικανοί του σώματος αντιτίθονταν σε μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζουν υπερβολικά δαπανηρά και όχι κατάλληλα στοχευμένα.

“Το κείμενο υιοθετήθηκε”, δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα, καταχειροκροτούμενη από το κόμμα της.

Το σχέδιο νόμου θα υποβληθεί για έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερουσία, όπου αναμένεται να αποσυρθεί το μέτρο που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού –έως 15 δολάρια την ώρα ως το 2025.

Οι Δημοκρατικοί υπολογίζουν στην μικρή πλειοψηφία τους στη Γερουσία για την υιοθέτηση του πακέτου αυτού και από το σώμα αυτό του Κογκρέσου.

Στη συνέχεια η τελική εκδοχή του κειμένου θα επανέλθει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου, όπως δήλωσαν χθες Παρασκευή, οι Δημοκρατικοί επικεφαλής υπολογίζουν να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να υιοθετηθεί οριστικά, με ή χωρίς την αύξηση του κατώτατου μισθού.

“Οφείλουμε να εγκρίνουμε το σχέδιο αυτό πριν από τις 14 Μαρτίου”, όταν θα σταματήσει η καταβολή ενισχύσεων για τους μακροχρόνια ανέργους που παρατάθηκε βάσει προηγούμενου σχεδίου βοήθειας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Στένι Χόγερ.

Μπάιντεν για το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

Ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Βουλή των Αντιπροσώπων και κάλεσε την Γερουσία να εγκρίνει «γρήγορα» το νομοσχέδιο.

«Εάν ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα, ταχύτητα και τόλμη, θα μπορέσουμε τελικά να νικήσουμε τον ιό, θα μπορέσουμε επιτέλους να επιτύχουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου έχει προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων προοδευτικών και μετριοπαθών Δημοκρατικών. Με την ισχνή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Γερουσία, το κόμμα χρειάζεται ενότητα για την έγκριση των νομοσχεδίων της κυβέρνησης των Δημοκρατικών.

Κατά την πολύ σύντομη παρέμβασή του, ο Τζο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις αυτές.

«Ελπίζω ότι θα υιοθετηθεί πολύ γρήγορα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», είπε.

Το σχέδιο Μπάιντεν προβλέπει την διάθεση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών και την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ, αλλά επίσης 130 δισεκατομμύρια δολάρια ως συνδρομή για το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρά την πανδημία,.

Νέες επιταγές οικονομικής βοήθειας 1.400 δολαρίων προβλέπεται να σταλούν στους Αμερικανούς, ανάλογα με το εισοδηματικό τους επίπεδο, ενώ η διάρκεια της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα