ΑΘΗΝΑ
18:20
|
25.04.2024
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς κατηγόρησε το Ιράν ότι πιθανότατα βρίσκεται πίσω από έκρηξη σε ισραηλινό πλοίο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς κατηγόρησε το Ιράν ότι πιθανότατα βρίσκεται πίσω από την έκρηξη της Παρασκευής σε ισραηλινό πλοίο μεταφοράς στον Κόλπο του Ομάν, λέγοντας ότι η «αρχική εκτίμησή τους» είναι ότι το περιστατικό ήταν ιρανική επίθεση.

Με βάση τη δήλωση του Σαββάτου, φαίνεται ότι ο ισχυρισμός του Γκάντς δεν υποστηριζόταν από οποιαδήποτε πραγματική πληροφορία, αλλά βασίστηκε μάλλον στη γεωγραφία του συμβάντος και στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

“Το Ιράν θέλει να χτυπήσει την ισραηλινή υποδομή και τους Ισραηλινούς πολίτες. Η τοποθεσία του πλοίου σε κοντινή απόσταση από το Ιράν εγείρει την ιδέα, την εκτίμηση, ότι είναι οι Ιρανοί”, δήλωσε ο υπουργός στον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Καν.

Ωστόσο, ο Γκάντς αναγνώρισε ότι η έκρηξη χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ο ένοχος, λέγοντας ότι «δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να ερευνούμε».

Ανώνυμες πηγές άμυνας ανέφεραν στο κανάλι 13 το Σάββατο ότι μια έκρηξη στο πλοίο μεταφορέων οχημάτων MV Helios Ray πιστεύεται ότι προκλήθηκε από δύο ιρανικούς πυραύλους.

Μια εταιρεία που εδρεύει στο Τελ Αβίβ, η οποία κατέχει το πλοίο μέσω μιας εταιρείας που είναι εγγεγραμμένη στη Νήσο του Μαν, περιέγραψε τη ζημία που υπέστη ως “δύο τρύπες, διαμέτρου περίπου 1,5 μέτρων”, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τα ναυτιλιακά του ΟΗΕ.

Κανείς δεν τραυματίστηκε κατά την έκρηξη, αλλά το πλοίο αναγκάστηκε να κατευθυνθεί προς το λιμάνι του Ντουμπάι για επισκευές.

Η περιοχή του τελευταίου θαλάσσιου συμβάντος – στα ανοικτά των ακτών του Ιράν στην είσοδο του Περσικού Κόλπου – έγινε ο τόπος διεξαγωγής αρκετών ναυτικών επιθέσεων το 2019. Αυτές σημειώθηκαν εν μέσω αύξησης των εντάσεων στην περιοχή, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την συμφωνία ορόσημο για τα Ιρανικά πυρηνικά και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στη χώρα.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη για τη στόχευση των πλοίων, στα οποία περιλαμβάνονται δύο πετρελαιοφόρα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα