ΑΘΗΝΑ
15:07
|
25.04.2024
Η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται για «προκλητικές κινήσεις» ενάντια στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Ματζίντ Τακτ-Ραβαντσί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εντάσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον υφίστανται μετά την μονομερή έξοδο της κυβέρνησης Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015 το 2018.

Ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Ματζίντ Τακτ-Ραβαντσί, τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera την Κυριακή, ο απεσταλμένος αναφέρθηκε στις κινήσεις της Τεχεράνης για μείωση των δεσμεύσεών της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, επίσης γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), μετά την μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία το 2018.

Καταδίκασε τους Ευρωπαίους υπογράφοντες τη συμφωνία για «μια κενή υπόσχεση» για αποζημίωση του Ιράν μετά την έξοδο των ΗΠΑ, κάτι που ο Τακτ-Ραβαντσί είπε ότι τελικά ώθησε την Ισλαμική Δημοκρατία να αρχίσει να καταργεί τις υποχρεώσεις της βάσει του JCPOA, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου.

“Αυτό που κάναμε βασίστηκε στην παράγραφο 36 της πυρηνικής συμφωνίας και ήταν σύμφωνο με τις δεσμεύσεις μας βάσει του κειμένου και του πνεύματος του JCPOA”, επεσήμανε ο πρέσβης.

Καταδίκασε την Ουάσινγκτον για την αποστολή «όπλων και πολεμικών πλοίων» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία, είπε ο απεσταλμένος, απέχει 11.000 χιλιόμετρα από την Αμερική, σε μια προφανή αναφορά σε μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων των ΗΠΑ στην περιοχή μετά την απόφαση της Τεχεράνης να να μειώσει τις δεσμεύσεις της για το JCPOA τον Μάιο του 2019.

“Όλες αυτές οι προκλητικές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του αγαπητού μας στρατηγού μάρτυρα Σολεϊμανί, η οποία ήταν μια πολύ προκλητική τρομοκρατική επίθεση, πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ. Το Ιράν δεν είχε και εξακολουθεί να μην έχει κανένα ενδιαφέρον να κάνει προκλητικές κινήσεις [εναντίον της Ουάσιγκτον] “, είπε ο Takht-Ravanchi.

Ο κορυφαίος Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση στο αυτοκίνητό του με μη επανδωμένο αεροσκάφος κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις αρχές Ιανουαρίου, που είχε εγκριθεί από τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και επιδείνωσε περαιτέρω τις εντάσεις Ουάσιγκτον-Τεχεράνης.

Συζητήσεις JCPOA στον Ορίζοντα;


Όσον αφορά το JCPOA, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν για να συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ενώ οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επανειλημμένα το Ιράν ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι καθαρά ειρηνικό.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν ακολούθησε την προειδοποίηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ προς τον αμερικανό ομόλογό του ότι έχουν “λίγο χρόνο” για να επανέλθουν στο JCPOA πριν αρκετοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών προεδρικών εκλογών που θα έρθουν τον Ιούνιο, να ωθήσουν την Τεχεράνη να σκληρύνει τη στάση της για την πυρηνική συμφωνία.

Πριν από αυτό, ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να άρει τις κυρώσεις της εναντίον του Ιράν εάν θέλει η Τεχεράνη να επιστρέψει στις υποχρεώσεις της βάσει του JCPOA.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επανέλθει στη συμφωνία “ως αφετηρία για διαπραγματεύσεις παρακολούθησης” εάν η Τεχεράνη παραιτηθεί από το πυρηνικό απόθεμα που έχει συγκεντρώσει κατά παράβαση της συμφωνίας και επιστρέψει σε πλήρη συμμόρφωση. Το Ιράν, από την πλευρά του, επιμένει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι οι πρώτες που θα επιστρέψουν στις διεθνείς δεσμεύσεις τους πριν από περαιτέρω συζητήσεις.

Το 2015, το Ιράν υπέγραψε το JCPOA με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Απαιτούσε από το Ιράν να μειώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να υποβαθμίσει σοβαρά τα αποθέματά του ουρανίου σε αντάλλαγμα για την ανακούφιση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης του εμπάργκο όπλων πέντε χρόνια μετά την έγκριση της συμφωνίας.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα