ΑΘΗΝΑ
05:15
|
23.09.2024
Θρίαμβο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών στο Ελ Σαλβαδόρ για το κόμμα του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε.
President Nayib Bukele holds his ballots as he prepares to vote in local and legislative elections, at a polling station in San Salvador, El Salvador, Sunday, Feb. 28, 2021. El Salvador went to the polls in legislative and mayoral elections that could break the congressional deadlock that has tied the hands of President Nayib Bukele. (AP Photo/Salvador Melendez)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θρίαμβο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, που διεξήχθησαν χθές Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στο Ελ Σαλβαδόρ, για το κόμμα του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, Νέες Ιδέες.

Με καταμετρημένο ήδη το 35% των ψήφων το κεντρώο-λαϊκιστικό κόμμα του Μπουκέλε σε συνεργασία και με την κεντροδεξιά Συμμαχία Εθνικιστικής Ενότητας έχουν ήδη συγκεντρώσει 561,905 για τις εκλογές για την ανάδειξη Νομοθετικής Συνέλευσης, αριθμό που κάνει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να εκτιμά πως με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ο φιλοκυβερνητικός συνασπισμός θα καταλάβει 53 από τις 84 έδρες που απαιτούνται για την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Η επικράτηση του κόμματος του 39χρονου Μπουκέλε, του οποίου η μέχρι τώρα θητεία αποτιμάται θετικά ως προς την στήριξη των φτωχότερων στρωμάτων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά αρνητικά ως προς το πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την εύρυθμη λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών (με αποκορύφωμα την κατά προεδρική παραγγελία εισβολή στη βουλή πέρυσι τον Φεβρουάριο), θα σημάνει και επίσημα το τέλος του δικομματισμού που κυριαρχούσε επί τρείς δεκαετίες ανάμεσα στην ακροδεξιά Εθνικιστική Δημοκρατική Συμμαχία και το αριστερό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί.

Εκτός της σύνθεσης της βουλής οι εκλογές θα καθορίσουν την σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων 262 δήμων. Η εκλογική συμμετοχή σύμφωνα πάντα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο υπολογίζεται στο 51%, αυξημένη κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2018.

Πηγές: Telesur, Yahoo! News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος

Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο στην «Δημοκρατική Ευρώπη»

Οι ΗΠΑ ψήφισαν νομοσχέδιο που υποχρεώνει τα προϊόντα της Παλαιστίνης να φέρουν ετικέτα ως «Ισραήλ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα