ΑΘΗΝΑ
15:36
|
27.04.2024
Απέρριψε τις πιέσεις χαρακτηρίζοντάς τες "ανεπίτρεπτη απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιθιοπίας".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία ασυνήθιστη ανακοίνωση προέβη σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας.

Απέρριψε τις πιέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για απόσυρση του αιθιοπικού στρατού από τη βόρεια περιοχή Τιγκράι όπου μαίνονται στρατιωτιωτικές επιχειρήσεις από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη επισημαίνοντας πως πρόκειται για ανεπίτρεπτη απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιθιοπίας.

“Μία προσπάθεια των ΗΠΑ για δηλώσεις σχετικά με τις εσωτερικές υποθέσεις της Αιθιοπίας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των περιφερειακών δυνάμεων Αμχάρα είνια λυπηρή. Θα έπρεπε να είναι σαφές ότι τέτοια ζητήματα είναι αποκλειστικά ευθύνη της αιθιοπικής κυβέρνησης, που είναι κυρίαρχο κράτος, υπεύθυνο για την ανάπτυξη απαραίτητων δομών ασφαλείας και διαθέσιμων μέτρων για την εξασφάλιση της έννομης τάξης σε όλες τις άκρες των συνόρων μας” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τού στο Facebook.

Αφορμή για την έντονη ανακοίνωση του αιθιοπικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν το Σάββατο εξέφρασε “ανησυχία” για τις “επανειλημμένες ωμότητες” στο Τιγκράι και ζήτησε την άμεση αποχώρηση του στρατού και των περιφερειακών δυνάμεων Αμχάρα.

Σοβαρή ανησυχία» προκαλεί στην Ουάσινγκτον η κατάσταση στο Τιγκράι | ΑΘΗΝΑ  9,84

Προηγήθηκε η αποκάλυψη αμερικανικής κυβερνητικής έκθεσης που καταλόγιζε ευθύνες στον αιθιοπικό στρατό για σφαγές χιλιάδων αμάχων χαρακτηρίζοντάς τες “συστηματική εθνοκάθαρση”.

Η έκθεση προβλήθηκε από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης και φέρεται πως συντάχτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ανάλογες καταγγελίες έγιναν προ ημερών από τη Διεθνή Αμνηστεία.

Την Παρασκευή το αμερικανικό δίκτυο CNN αποκάλυψε επιπλέον την υπόθεση σφαγής δεκάδων αμάχων (μεταξύ των οποίων παιδιά, έφηβοι και γέροντες) σε απόμερο χριστιανικό ναό στις 30 Νοέμβρη κάνοντας λόγο για “σφαγή στα βουνά”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα