ΑΘΗΝΑ
13:16
|
25.04.2024
Η υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν κυρώσεις στον Σαουδάραβα Πρίγκιπα για τη δολοφονία του Κασόγκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις του Τζο Μπάιντεν ότι θα τιμωρήσει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μωάμεθ μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν αντ ‘αυτού «πιο αποτελεσματικές» μεθόδους.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να κυρώσει ορισμένους Σαουδάραβες αξιωματούχους, αλλά όχι τον ίδιο τον Πρίγκιπα του Στέμματος, ελήφθη μετά από μια έκθεση της κοινότητας πληροφοριών που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και κατηγορούσε τον Πρίγκιπα ότι ενέκρινε τη σύλληψη και τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Η Ψάκη εμφανίστηκε στην «Κατάσταση της Ένωσης» του CNN την Κυριακή για να υπερασπιστεί την απόφαση να αφεθεί ο πρίγκιπας, λέγοντας στην οικοδεσπότη Ντέινα Μπας ότι οι ΗΠΑ είχαν «πιο αποτελεσματικές» μεθόδους επίπληξης του Σαουδάραβα βασιλιά.

«Ιστορικά», είπε, «δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε ηγέτες ξένων κυβερνήσεων με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις και ακόμη και όταν δεν έχουμε διπλωματικές σχέσεις.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά και για να μπορέσουμε επίσης να αφήσουμε χώρο για να εργαστούμε με τους Σαουδάραβες», είπε η Ψάκη. “Έτσι μοιάζει η διπλωματία.”

Παρά την έκκληση της Ψάκη στο προηγούμενο, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε σκληρή δράση εναντίον του νεαρού πρίγκιπα, γνωστού ως MBS για συντομία, κατά την προεκλογική εκστρατεία. Σε μια συζήτηση εναντίον του τότε προέδρου Τραμπ τον Οκτώβριο, ο Μπάιντεν ορκίστηκε ότι θα έκανε τη Σαουδική Αραβία «παρία» για τη δολοφονία του Κάσογκι, ότι οι Σαουδάραβες βασιλείς είχαν «πολύ μικρή κοινωνική αξία εξαγοράς» και «θα πληρώσουν ένα τίμημα» για τη δολοφονία.

Η Ψάκη δεν ανέφερε τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του MBS και ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι θα υπάρξει ανακοίνωση τη Δευτέρα «για το τι θα κάνουμε γενικά με τη Σαουδική Αραβία» καθώς έφευγε από τον Λευκό Οίκο το Σάββατο.

Αν και καταδικάζονται από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον δυσανάλογο αντίκτυπό τους σε αθώους πολίτες των χωρών που στοχεύουν, οι κυρώσεις είναι ένα καλά χρησιμοποιημένο εργαλείο στο διπλωματικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, το οποίο αγαπούν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι. Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν, τη Βενεζουέλα, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία, την Κούβα και τη Ρωσία, ακόμη και εισαγγελείς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τόσο στον τρέχοντα ρόλο της όσο και στην πρώην θέση της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό Ομπάμα, η Ψάκη υποστήριξε αυστηρές κυρώσεις, ακόμη και για ηγέτες ξένων κυβερνήσεων. Προειδοποίησε το 2014 ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να επιβάλουν κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και μόλις πριν από λίγες ημέρες είπε σε δημοσιογράφους ότι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για φερόμενη εμπλοκή στο χακ της SolarWinds και για τη φυλάκιση της προσωπικότητας της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, θα έρθουν εντός «εβδομάδων». όχι μήνων. “

Στην περίπτωση του περιστατικού SolarWinds, αξιωματούχοι της διοίκησης εικάζουν και πάλι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μέθοδοι πέρα από τις κυρώσεις. Η απάντηση της διοίκησης, δήλωσε στο CBS ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σούλιβαν την περασμένη εβδομάδα, “θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό εργαλείων που φαίνονται και δε φαίνονται”.

Οι διοικήσεις του Μπάιντεν και του Τραμπ μοιάζουν να χρησιμοποιούν κυρώσεις όπου θεωρούν κατάλληλο, αλλά μοιάζουν και στο ποιους στόχους αποφεύγουν. Ο Τραμπ καταδίκασε τη δολοφονία του Κασόγκι αλλά αγνόησε την πίεση τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και τους Δημοκρατικούς να τιμωρήσουν τους Σαουδάραβες για αυτό. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Κασόγκι, ο Τραμπ άσκησε βέτο σε τρία νομοσχέδια από το Κογκρέσο που θα απαγόρευαν τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στο βασίλειο της ερήμου.

Ο πρίγκιπας Μωάμεθ έχει αρνηθεί την ευθύνη για τον θάνατο και τον διαμελισμό του Κασόγκι, κατηγορώντας αδίστακτα στοιχεία μέσα στις δυνάμεις ασφαλείας του. Το Σαουδικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σε δήλωση την Παρασκευή ότι η έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ «δεν μπορεί να γίνει δεκτή με κανέναν τρόπο».

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα