ΑΘΗΝΑ
01:50
|
20.04.2024
Μόνον η ΝΔ τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, που το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ εξέφρασαν επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόνον η Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, στη διαδικασία πρώτης ανάγνωσης στις επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Επιφύλαξη δήλωσαν οι βουλευτές σε ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επί της αρχής οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Πριν την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, προηγήθηκε μαραθώνια διαδικασία ακρόασης φορέων.

Οι αντιδράσεις φορέων

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας χαιρέτισε την προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τις εξουσίες που δίνει η κυβέρνηση στο ΤΕΕ. Εμφανίστηκε επίσης ανήσυχος για το ενδεχόμενο οι διατάξεις να οδηγήσουν στη δημιουργία προστριβών στις σχέσεις μεταξύ των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο Γιώργος Στασινός από το ΤΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, «προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης.

Ο Μιχάλης Μητσόπουλος, εκ μέρους του ΣΕΒ, χαιρέτισε την προσπάθεια για «την απλοποίηση του πλαισίου, τη μείωση του διοικητικού φόρτου, την επιτάχυνση των διαδικασιών, την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των διάφορων συστημάτων και μητρώων, τη μείωση του βάρους στο δικαστικό σύστημα».

Ο Σέργιος Λαμπρόπουλος από το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών είπε ότι το νομοσχέδιο έχει θετικές διατάξεις όπως ίδρυση ενιαίου συστήματος τεχνικών προδιαγραφών, τιμολόγησης τεχνικών έργων και μελετών καθώς και επίσπευση των απαλλοτριώσεων για κρίσιμα έργα.

Ο Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, υπογράμμισε ότι «είναι θέμα δημόσιου συμφέροντος η σύνδεση του ύψους εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης, με τον προϋπολογισμό του έργου της υπηρεσίας.

Ο Ιωσήφ Αβραμίδης από τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος, χαρακτήρισε προβληματικές, από πλευράς διαφάνειας και λογοδοσίας, διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων την αύξηση του ορίου απευθείας αναθέσεων από τις 20.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 30.000 ευρώ για τις προμήθειες και τις υπηρεσίες και στις 60.000 ευρώ για τα έργα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα