ΑΘΗΝΑ
15:10
|
25.04.2024
"Πρεμιέρα" της παρουσίας του ρωσικού στόλου στις ακτές του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα με φόντο το σχέδιο ρωσικής ναυτικής βάσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρωσική φρεγάτα “Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς” (Admiral Grigorovich) έφθασε για πρώτη φορά στο λιμάνι Πορτ Σουδάν σηματοδοτώντας την έναρξη παρουσίας του ρωσικού στόλου στις ακτές του Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την διμερή συμφωνία για τη δημιουργία της πρώτης ρωσικής ναυτικής βάσης και ναυπηγείου στην αφρικανική χώρα για τουλάχιστον 25 χρόνια.

Λίγο μετά τον ελλιμενισμό της ρωσικής φρεγάτας ακολούθησαν συναντήσεις μεταξύ Ρώσων και Σουδανών στρατιωτικών αξιωματούχων.

Ένα 24ωρο πριν τη ρωσική φρεγάτα είχε προσεγγίσει το Σάββατο το ίδιο σουδανικό λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα και το μεταγωγικό σκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού USNS Carson City.

USNS Carson City Proves EPFs Can Conduct MCM Work, Handle Harsh North  Atlantic Weather - USNI News

Η ρωσική παρουσία στο Σουδάν εντάσσεται στα φιλόδοξα σχέδια της Ρωσίας για την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου γεωπολιτικού ρόλου που φιλοδοξεί να παίξει στην Αφρική.

Η συμφωνία για την δημιουργία ναυτικής βάσης της Ρωσίας στο Πορτ Σουδάν ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Βάση αυτής της συμφωνίας που θα προβλέπει τον ελλιμενισμό έως και πέντε μεγάλων ρωσικών πολεμικών πλοίων, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και χώρο ανεφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και φιλοξενίας περίπου 300 Ρώσων στρατιωτικών, μπήκε στις 23 Οκτώβρη κατά την επίσκεψη του Σουδανού μεταβατικού προέδρου Αμπντέλ Φατέχ αλ Μπουρχάν στο Σότσι και την συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Russian President Vladimir Putin shakes hands with Chairman of the Sovereignty Council of Sudan Abdel Fattah al-Burhan in the Black sea resort of Sochi, Russia, October 23, 2019. (Reuters)

Ο τεράστιος φυσικός, ορυκτός πλούτος και το πολυάριθμο νεανικό εργατικό δυναμικό δεκάδων χωρών της Αφρικής προσελκύει έντονα εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία κ.α.

Το ενδιαφέρον αυτό αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ισχυρό τις επόμενες δεκαετίες καθώς οι αφρικανικές χώρες που δημιουργούν σταδιακά σημαντικές υποδομές και υπηρεσίες αναμένεται να πρωταγωνιστήσει δυναμικά στο προσκήνιο της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης τον 21ο αιώνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα