ΑΘΗΝΑ
21:44
|
03.05.2024
O Μοντέστε Μπαχάτι Λουκουέμπο είναι ο νέος επικεφαλής της Γερουσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O Μοντέστε Μπαχάτι Λουκουέμπο είναι ο νέος επικεφαλής της Γερουσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μετά την εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα σήμερα.

Ο 65χρονος Λουκουέμπο, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει πρωθυπουργός του πρώην ισχυρού άνδρα της χώρας, Ζοζέφ Καμπιλά, συγκέντρωσε 89 ψήψους υπέρ από τα συνολικά 109 μέλη του νομοθετικού σώματος.

Είχε προηγηθεί η εκπλήρωση από πλευράς του νέου ηγέτη της Γερουσίας της αποστολής που του ανατέθηκε από τον πρόεδρο Φέλιξ Τσισεκέντι, να φροντίσει για τον σχηματισμό νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η εκλογή του Λουκουέμπο θεωρείται πως αποτελεί την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας πολιτικής αναδιάταξης που σκοπό είχε να τοποθετηθούν φιλικοί προς τον Τσισεκέντι επικεφαλής στους σημαντικότερους πολιτικούς θεσμούς. Πλέον τόσο ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, όσο και ο πρωθυπουργός θεωρούνται πως βρίσκονται στο στενό κύκλο των συνεργατών του Τσισεκέντι, αποδυναμώνοντας περαιτέρω του πρώην προέδρου Καμπιλά στα πολιτικά πράγματα.

Η κόντρα ανάμεσα σε πρόεδρο και πρωθυπουργό θεωρείται πως αντανακλά την διαμάχη ανάμεσα στην παλιά και νέα πολιτική ελίτ της αφρικανικής χώρας, ενώ έχει τις ρίζες της στην απόφαση του Τσισεκέντι τον περασμένο Δεκέμβρη να θέσει τέλος στην συμμαχία με το Λαϊκό Κόμμα Ανοικοδόμησης και Δημοκρατίας του πρώην προέδρου αναζητώντας νέες συμμαχίες.

Πηγές: Africanews, France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα