ΑΘΗΝΑ
01:10
|
25.04.2024
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με συντονισμό κινήσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ με πρόσχημα την υπόθεση Ναβάλνι και αιτία την γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΗΠΑ και ΕΕ επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους, εταιρίες ή οργανισμούς με πρόσχημα την αμφιλεγόμενη υπόθεση δηλητηρίασης του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν ως πρόσχημα απόπειρα της Ρωσίας “να δολοφονήσει” τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης με νευροτοξικό παράγοντα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης διευκρίνησαν πως οι κυρώσεις αποφασίστηκαν σε συνεννόηση με την ΕΕ επαναλαμβάνοντας το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τη Μόσχα για απελεύθερωση του Ναβάλνι.

Ειδικότερα είπαν ότι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, στους οποίους επιβάλλεται πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων. Ανέφεραν ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 14 οντότητες της Ρωσίας που συνδέονται με την παραγωγή βιολογικών και χημικών παραγόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων 13 εμπορικών επιχειρήσεων και ενός κυβερνητικού ερευνητικού ινστιτούτου.

Παρά τις κυρώσεις οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φρόντισαν να διαμηνύσουν στη Μόσχα ότι δεν επιδιώκουν «ούτε επιδιώκουν να επαναρυθμίσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία, ούτε αυτές να κλιμακωθούν». Και κατέληξαν: “Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι μας πρέπει να είναι σαφείς και να επιβάλουν κυρώσεις όταν η συμπεριφορά της Ρωσίας υπερβαίνει τα όρια που γίνονται σεβαστά από τα υπεύθυνα έθνη και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα προστατεύουν τις σχέσεις μας από τέτοιου είδους ανταγωνιστικές πτυχές”.

Το πρακτορείο TASS αναφερόμενο στις αμερικανικές κυρώσεις μετέδωσε πως οι κατάλογοι με τα πρόσωπα και τους οργανισμούς στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Όσον αφορά τα πρόσωπα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν για επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης. Όσον αφορά τις οντότητες, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, πρόκειται για δέκα ρωσικούς οργανισμούς, τρεις γερμανικούς και έναν ελβετικό, καθώς και για ένα «κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο», εναντίον των οποίων θα ισχύσουν «οι μεγαλύτεροι περιορισμοί στο πλαίσιο των κανόνων που αφορούν τις εξαγωγές».

Οι κυρώσεις της ΕΕ

Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε ανάλογα “περιοριστικά μέτρα” σε τέσσερις Ρώσους που τους θεωρεί υπεύθυνούς για για “σοβαρές παραβιάσεις” ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, καθώς και εκτεταμένη και συστηματική καταστολή της ελευθερίας, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι και της ελευθερίας της γνώμης και έκφρασης στη Ρωσία. Πρόκειται για τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Ίγκορ Κρασνόφ, γενικός εισαγγελέας, τον Βίκτορ Ζόλοτοφ, διοικητής της Εθνικής Φρουράς και τον Αλεξάντρ Καλάσνικοφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών. Οι τέσσερις έχουν μπει στη “μαύρη λίστα” για το ρόλο που είχαν στην αυθαίρετη σύλληψη , δίωξη και καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και την καταστολή ειρηνικών διαμαρτυριών σε σχέση με την παράνομη μεταχείριση του.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στο πλαίσιο του νέου παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο θεσπίστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020.

Το καθεστώς κυρώσεων επιτρέπει στην ΕΕ να στοχεύει εκείνους που είναι υπεύθυνοι για πράξεις όπως γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια, δουλεία, εξωδικαστικές δολοφονίες, αυθαίρετες συλλήψεις ή κρατήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα