Εξηγήσεις για την οδηγία προς ναυτιλομένους στην ΕΡΤ να μην χρησιμοποιούν φωτογραφίες του κατηγορούμενου για βιασμούς κατά συρροή, Δημήτρη Λιγνάδη με άλλους και για την συγκάλυψη του θέματος της «κορονοσυγκέντρωσης» Μητσοτάκη στην Ικαρία αναγκάστηκε να δώσει στη Βουλή ο διευθυντής ενημέρωσης της κρατικής τηλεόρασης, Φώτης Καφαράκης, ομολογώντας επί της ουσίας τις οδηγίες, και αποδίδοντάς τες στην… επικοινωνία μεταξύ βαρδιών των παραγωγών της ΕΡΤ.
Χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας και να προηγηθεί μία ερώτηση από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νατάσσα Γκαρά και Μάριου Κάτση, στην οποία ζητούν εξηγήσεις για το συγκεκριμένο σημείωμα οδηγιών.
Στην απάντησή του, ο Φ. Καφαράκης παραδέχεται την ύπαρξη του σημειώματος, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο «συνηθίζεται» στην ΕΡΤ και άλλα τηλεοπτικά κανάλια, «όταν αλλάζουν βάρδια για να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους που τους αντικαθιστούν σχετικά με την οπτικοποίηση των θεμάτων».
«Η μόνη οδηγία που όντως εδόθη ήταν να προτιμηθούν προσωπικές φωτογραφίες του ηθοποιού» για το πρώτο θέμα, «η ΕΡΤ δεν μεταδίδει άγνωστης προέλευσης οπτικοακουστικό υλικό από το διαδίκτυο χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει την αξιοπιστία του» για το δεύτερο.
Αναφορικά με τα πλάνα της Ικαρίας, αντικρούοντας την ανάρτηση στην οποία προχώρησε προ ενός μηνός, ο ίδιος παραδέχεται πως τα πλάνα δεν έπαιξαν αρχικά στο δελτίο της κρατικής τηλεόρασης, υποστηρίζοντας πως «η ΕΡΤ δεν μεταδίδει άγνωστης προέλευσης οπτικοακουστικό υλικό από το διαδίκτυο χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει την αξιοπιστία του- ιδιαίτερα όταν το υλικό αυτό αφορά σε πρόσωπα με σημαντική θεσμική ιδιότητα». Μάλιστα, όχι τυχαία, κάνει ειδική αναφορά στα πλάνα από την επίσκεψη Τσίπρα στην Πάτρα για την οποία επιτέθηκε η Νέα Δημοκρατία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στη φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει εφημερίδα με τον Α. Τσίπρα σε σκάφος.
Για τον δε Δ. Λιγνάδη, ο Φ. Καφαράκης επίσης επιβεβαίωσε την οδηγία, υποστηρίζοντας πως «η μόνη οδηγία που όντως εδόθη ήταν να προτιμηθούν προσωπικές φωτογραφίες του ηθοποιού, όπως συμβαίνει παγίως με τα πρόσωπα που ελέγχονται ή και ακούγεται ότι θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη με πλέον πρόσφατο παράδειγμα και αυτό του κ. Χαικάλη».
Αναλυτικά η απάντηση του διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ:
Σχετικά με την υπ’αριθμ. 3988/08-02-2021 ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα να σας ενημερώσω τα εξής:
Η είδηση για το γεύμα του Πρωθυπουργού στην Ικαρία και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταδόθηκε για πρώτη φορά στο δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 το Σάββατο 6/2/21 στις 21.00. Η μετάδοση της είδησης αυτής έγινε δίχως να έχει προηγηθεί κυβερνητική αντίδραση, όπως αναληθώς αναφέρεται στην Ερώτηση.
Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι με την εξαίρεση του τηλεοπτικού σταθμού Open, η ΕΡΤ ήταν το μοναδικό κανάλι που μετέδωσε το Σάββατο την συγκεκριμένη είδηση. Επισημαίνεται ότι κατά πάγια τακτική της, και λόγω του θεσμικού της ρόλου, η ΕΡΤ δεν μεταδίδει άγνωστης προέλευσης οπτικοακουστικό υλικό από το διαδίκτυο χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει την αξιοπιστία του- ιδιαίτερα όταν το υλικό αυτό αφορά σε πρόσωπα με σημαντική θεσμική ιδιότητα. (Για τον ίδιο λόγο άλλωστε στις Ειδήσεις της ΕΡΤ δεν προβλήθηκε διαδικτυακό υλικό από πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάτρα, παρά τις εκατοντάδες σχετικές αναρτήσεις και την σχετική επικριτική ανακοίνωση της ΝΔ).
Για δική σας ενημέρωση, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι στο παρελθόν (επί της προηγούμενης Διοίκησης) για το θέμα της παρουσίας του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος της κυρίας Παναγοπούλου η ΕΡΤ είχε παρουσιάσει την είδηση με καθυστέρηση δύο ημερών, και αφότου είχε προηγηθεί σχολιασμός του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Σχετικά με τους καθ όλα αναληθείς ισχυρισμούς περί ‘Πρωτοφανών φαινομένων λογοκρισίας και απόκρυψης ειδήσεων’ θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι πολύ πρόσφατα η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα μέσα που προέβαλαν από την πρώτη στιγμή την φωτογραφία του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα- ενώ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας όλα σχεδόν τα ΜΜΕ για απόκρυψη της φωτογραφίας απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΕΡΤ την προέβαλε.
Ως προς το χαρτί που αναρτήθηκε στο γραφείο των Παραγωγών, και κατόπιν των αναφορών από τους συναδέλφους που εργάστηκαν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουάριου 2021, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για ένα ανυπόγραφο κείμενο με δήθεν οδηγίες που άλλωστε ουδέποτε εφαρμόστηκαν, όπως φάνηκε και στην πράξη. Είναι προφανές ότι υπήρξε παρανόηση μεταξύ των συντελεστών των δελτίων σχετικά με την οπτικοποίηση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε καμία εντολή και από πουθενά για απόκρυψη της είδησης, καθώς αυτή αναδείχθηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα δελτία μας. Η ίδια παρανόηση άλλωστε αφορούσε στο ίδιο χαρτί και την περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη και την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δόθηκε εντολή στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να μην τον «συνεμφανίσουν» σε φωτογραφία είτε με την κ. Μενδώνη είτε και με τον πρωθυπουργό. Η μόνη οδηγία που όντως εδόθη ήταν να προτιμηθούν προσωπικές φωτογραφίες του ηθοποιού, όπως συμβαίνει παγίως με τα πρόσωπα που ελέγχονται ή και ακούγεται ότι θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη με πλέον πρόσφατο παράδειγμα και αυτό του κ. Χαικάλη.
Σημειώνω τέλος ότι άτυπα τέτοια χαρτιά είθισται να αναρτούν οι παραγωγοί -όχι μόνον στην ΕΡΤ αλλά σε όλα τα κανάλια- όταν αλλάζουν βάρδια για να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους που τους αντικαθιστούν σχετικά με την οπτικοποίηση των θεμάτων. Κατόπιν ωστόσο της παρανόησης που σας ανέφερα και έμελλε να μετεξελιχθεί ακόμη και σε πολιτικό θέμα, έχω δώσει εντολή στους παραγωγούς να υπογράφουν τις σχετικές ενημερώσεις τους, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρανοήσεις -σκόπιμες ή μη.
Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνιση. ·
Με εκτίμηση,
Φώτης Καφαράκης,
Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης ΕΡΤ