ΑΘΗΝΑ
09:20
|
22.11.2024
Η πανδημία δεν έχει στερήσει μόνο δεκάδες χιλιάδες ζωές στην Ισπανία αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πανδημία δεν έχει στερήσει μόνο δεκάδες χιλιάδες ζωές στην Ισπανία αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο ισπανικός λαός, ενώ έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα, με το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, νιώθει πλέον στο πετσί του και τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της πανδημίας, που προκύπτουν από την ίδια τη φύση του καπιταλισμού.

Τον Φεβρουάριο ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων άγγιξε τα 4 εκατ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού έπληξαν την οικονομία και οδήγησαν σε δραματική απώλεια θέσεων εργασίας.

Ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας σημείωσε άνοδο κατά 1,2% έναντι του προηγουμένου μήνα ή κατά 44.436, αφήνοντας 4 εκατ. ανθρώπους εκτός εργασίας για πρώτη φορά από τις αρχές του 2016 και σηματοδοτώντας τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα αύξησης της ανεργίας.

Ο αριθμός των ανέργων ήταν 23,5% υψηλότερος σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο εμβολιασμός και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για “κανονικότητα” καταρρέουν καθώς η αγορά εργασίας υφίσταται την επέλαση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Η αποτυχημένη εκστρατεία εκπτώσεων σε πολλές αυτόνομες κοινότητες και η επέκταση του χρονοδιαγράμματος των περιορισμών δραστηριότητας εκτόξευσαν τα δεδομένα της ανεργίας τον Φεβρουάριο. Τομείς όπως η βιομηχανία φιλοξενίας συνεχίζουν να αιμορραγούν, με πτώση 2,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο ενώ ακολουθούν οι κατασκευές (2,7%) και η εκπαίδευση (2%). Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που διέκοψαν τις δραστηριότητές τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, αντιλαμβάνεται κανείς την κρισιμότητα της κατάστασης.

“Η άνοδος της ανεργίας, που προκλήθηκε από το τρίτο κύμα, είναι κακή είδηση και αποτυπώνε τις διαρθρωτικές ελλείψεις της αγοράς εργασίας που επιδεινώνονται από την πανδημία”, ανέφερε σε tweet της η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

Επίσης, τον Φεβρουάριο χάθηκαν 30.211 θέσεις εργασίας σε μηνιαία βάση σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.

Η κρίση του κοροναϊού, προς το παρόν, φαίνεται ότι αναγκάζει τους άντρες να χάσουν τις δουλειές τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι τις γυναίκες.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις υποβιβάζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

“Αυτά τα στοιχεία παραμένουν λίγο-πολύ σταθερά από τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας είχαν πολύ μικρότερη επίδραση από ό,τι το πρώτο”, αναφέρει το υπουργείο.

Τέλος, σε αντίθεση με άλλους μήνες, κατά τους οποίους η Καταλονία κατέγραφε στατιστικά στοιχεία κάτω από τον μέσο όρο της Ισπανίας, αυτό το Φεβρουάριο δεν συνέβη το ίδιο. Οι τέσσερις επαρχίες της Καταλονίας φαίνεται να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στην κρίση της πανδημίας καθώς δημιούργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να καταγράφουν χαμηλότερη ανεργία. Τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, η ανεργία αυξήθηκε κατά το ήμισυ στην Καταλονία από ό, τι στη Μαδρίτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα