ΑΘΗΝΑ
23:42
|
02.05.2024
Ανήγγειλε Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποσχόμενος περισσότερες "ελευθερίες"
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα πλαίσιο 11 βασικών σημείων, 50 στόχων και 393 δραστηριοτήτων παρουσίασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την “βελτίωση”, όπως ισχυρίστηκε, του δικαστικού συστήματος, της “ελευθερίας έκφρασης” και του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται”.

Η κίνηση του Τούρκου ηγέτη, η οποία εκδηλώνεται λίγες βδομάδες πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που υποτίθεται πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο “μέτρων” έναντι της Άγκυρας, “μυρίζει” εκτός των άλλων πρόωρες εκλογές.

Μεταξύ των 11 σημείων (εκ των οποίων εννιά θεωρούνται βασικότερα), συμπεριλαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος σε τομείς που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση γαιών και τις δίκες ανηλίκων, μέχρι μέτρα για να εξασφαλισθεί ότι οι δίκες θα γίνονται γρήγορα.

Ο ίδιος είπε πως επανεξετάζει τη δίωξη αδικημάτων που συνδέονται με τον Τύπο και το Ίντερνετ, αποφεύγοντας να ξεηγήσει πώς ακριβώς το σχεδιάζει, δεδομένου ότι κατά καιρούς έχει θέσει περιορισμούς στη λειτουργία του Ιντερνετ και στην ελεύθερη (ή ατιμώρητη…) πρόσβαση των πολιτών σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με το “επιχείρημα” ότι στρέφονται κατά της κυβέρνησής του.

Επικριτές επισημαίνουν πως η κυβέρνηση του Ερντογάν ασκεί πολιτική πίεση στο δικαστικό σώμα, το οποίο υποχρεώθηκε να τιμωρήσει χιλιάδες ανθρώπους που η κυβέρνηση θεώρησε αντιπάλους της μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Το καθεστώς Ερντογάν ισχυρίζεται ωστόσο πως τα δικαστήρια είναι “ανεξάρτητα” και πως ενήργησαν με τον τρόπο που ενήργησαν για να αντιμετωπίσουν “απειλές” σε βάρος της χώρας.

Η Τουρκία έχει αγνοήσει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την άμεση απελευθέρωση του γνωστού δισεκατομμυριούχου Οσμάν Καβαλά, που παραμένει στη φυλακή πάνω από τρία χρόνια χωρίς να έχει καταδικασθεί, και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας, του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο Ερντογάν ανήγγειλε ακόμη τη συγκρότηση επιτροπής που θα επιτηρεί την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές και θα εκδίδει ετησίως μια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα