ΑΘΗΝΑ
09:29
|
20.04.2024
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε πακέτο φοροαπαλλαγών, επιδοματικής πολιτικής αλλά και αύξησης του φόρου σε μεγάλες εταιρίες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ.

Η βρετανική οικονομία, είπε, θα ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν από την πανδημία στα μέσα του 2022, έξι μήνες νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Εκτίμησε πως θα συμβάλουν σε αυτό μία σειρά μέτρα όπως η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 25% ως το 2023, η διατήρηση του αφορολόγητου στα χαμηλά εισοδήματα ως το 2026, αλλά και η πεντάμηνη παράταση έκτακτης κρατικής βοήθειας προκειμένου η οικονομία να ορθοποδήσει και να αντέξει την περίοδο του lockdown.

Ο Ρίσι Σουνάκ υποστήριξε επίσης πως η οικονομία θα παραμείνει κατά 3% μικρότερη σε πέντε χρόνια απ’ ό,τι θα ήταν κανονικά (χωρίς τη ζημιά που επέφερε η κρίση του κορονοϊού) και πως τώρα χρειάζεται “επιπλέον στήριξη” καθώς συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.

Μεταξύ των νέων μέτρων στήριξης είναι η πεντάμηνη παράταση του τεράστιου προγράμματος διάσωσης θέσεων εργασίας η χορήγηση περισσότερης βοήθειας για τους αυτοαπασχολούμενους, η συνέχιση της έκτακτης αύξησης στις πληρωμές πρόνοιας και η παράταση της μείωσης του ΦΠΑ για τον κλάδο της φιλοξενίας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα θεσπιστεί φοροαπαλλαγή 130% για αγορά νέων μηχανημάτων σε όλες τις επιχειρήσεις!

«Μόλις βρεθούμε σε πορεία ανάκαμψης, θα χρειαστεί να αρχίσουμε να διορθώνουμε τα δημόσια οικονομικά –και θέλω σήμερα να είμαι ειλικρινής για τα σχέδιά μας αναφορικά με αυτό…στον σημερινό Προϋπολογισμό ξεκινάμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση της μελλοντικής μας οικονομίας» είπε ο Σουνάκ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης στο 4% το 2021

Ανακοινώνοντας τις προβλέψεις από την αρμόδια υπηρεσία κατάρτισης του προϋπολογισμού OBR, ο Σουνάκ δήλωσε ότι η οικονομία πιθανόν να αναπτυχθεί κατά 4% το 2021, λιγότερο από την πρόβλεψη του 5,5% που έγινε τον Νοέμβριο.

Για τα επόμενα χρόνια, το OBR προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 7,3%, 1,7% και 1,6% το 2022, 2023 και 2024 αντίστοιχα. Τον Νοέμβριο, το OBR είχε προβλέψει ότι η ανάπτυξη αυτά τα χρόνια θα ήταν 6,6%, 2,3% και 1,7%.

Ο Σουνάκ δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένης της πεντάμηνης παράτασης του προγράμματος διάσωσης θέσεων εργασίας, προκειμένου να κατευθύνει την οικονομία κατά τους τελευταίους, όπως ελπίζει, μήνες των περιοριστικών μέτρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα