ΑΘΗΝΑ
15:18
|
26.04.2024
Ικανοποίηση στην Παλαιστινιακή Αρχή και έντονη δυσαρέσκεια στις ισραηλινές κατοχικές αρχές προκαλεί η έρευνα του ΔΠΔ της Χάγης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επιδοκιμασία της Παλαιστινιακής Αρχής και την έντονη αντίδραση των Ισραηλινών προκαλεί η απόφαση της επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα για την έναρξη έρευνας σχετικά με την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Σε ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η εξέλιξη “αποτελεί πολυαναμενόμενο βήμα που εξυπηρετεί την αδιάκοπη αναζήτηση της δικαιοσύνης και της λογοδοσίας της Παλαιστίνης, οι οποίοι είναι απαραίτητοι πυλώνες της ειρήνης που αναζητούν και αξίζουν οι Παλαιστίνιοι”.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζονται τα “συνεχή, συστηματικά και διαδεδομένα” εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και εκφράζεται η ετοιμότητα των παλαιστινιακών αρχών να συνεργαστούν και να δώσουν κάθε βοήθεια στο Γραφείο του Εισαγγελέα και του Δικαστηρίου της Χάγης.

Αντίθετη άποψη είχε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, που χαρακτήρισε την έναρξη έρευνας σε βάρος του Ισραήλ “ενέργεια ηθικής και νομικής χρεοκοπίας” και “πολιτική απόφαση” που μετατρέπει το Δικαστήριο “σε εργαλείο στα χέρια εξτρεμιστών που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις και αντισημιτικούς φορείς”.

Σε επόμενο σημείο διαβεβαιώνει πως θα ληφθεί κάθε “απαραίτητο μέτρο προστασίας πολιτών και στρατιωτικών κατά νομικών διώξεων”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα