ΑΘΗΝΑ
12:09
|
20.04.2024
Ο Μπλίνκεν ομολογεί ότι η Κίνα ανταγωνίζεται στα ίσα τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η Κίνα είναι για τις ΗΠΑ η μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμασία του 21ου αιώνα” τόνισε απόψε στην πρώτη μεγάλη ομιλία του στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ για θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ο αρμόδιος υπουργός Άντονι Μπλίνκεν.

Τόνισε πως υπάρχουν αρκετές χώρες “που θέτουν σοβαρές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας”. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες που συνιστούν “σοβαρές κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν” όπως αυτές σε Υεμένη, Αιθιοπία και Μιανμάρ.

Ξεχώρισε ωστόσο την περίπτωση της Κίνας λέγοντας πως είναι διαφορετική επειδή “είναι η μόνη χώρα που με την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ που διαθέτει συνιστά σοβαρή πρόκληση για το σταθερό και ανοικτό διεθνές σύστημα, με όλους τους κανόνες, τις αξίες και τις σχέσεις που κάνουν τον κόσμο να δουλεύει με τον τρόπο που θέλουμε”.

Διαβεβαίωσε πως θα αναπροσαρμόσει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας ανάλογα με τις συγκλίσεις ή αποκλίσεις συμφερόντων τονίζοντας ότι οι διμερείς τους σχέσεις θα είναι “ανταγωνιστικές όπου πρέπει, σχέσεις συνεργασίας όπου είναι εφικτό και σχέσεις ανταγωνισμού όταν πρέπει”.

“Ο κοινός παρονομαστής είναι η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την Κίνα από θέση ισχύος, κάτι που απαιτεί συνεργασία με συμμάχους και εταίρους…γιατί το συνδυασμένο βάρος μας κάνει την Κίνα πιο δύσκολο να το αγνοοήσει”.

Μετέφερε την επιδοκιμασία συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ επειδή “η Αμερική επέστρεψε”. “Οταν οι ΗΠΑ υποχωρούν, τότε συμβαίνει ένα από τα δύο: Ή μία άλλη χώρα θα δοκιμάσει να πάρει τη θέση μας, αλλά όχι με τρόπο που προωθεί τα συμφέροντα και τις αξίες μας, ή κανείς δεν θα πάρει τη θέση μας, πράγμα που είναι εξίσου κακό, και τότε έχουμε χάος” είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ άλλων σε σχέση με την τρομοκρατία, την οικονομία, τους εμπορικούς ανταγωνισμούς, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις σχέσεις με συμμάχους των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα