ΑΘΗΝΑ
05:00
|
19.04.2024
Οι δύο χώρες υπέγραψαν σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας και πέτυχαν τη συγκρότηση κουαρτέτου για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο το αιθιοπικό φράγμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκλίνοντα γεωπολιτικά συμφέροντα Αιγύπτου και Σουδάν απέναντι στις δυσμενείς επιπτώσεις που αναμένεται να προκαλέσει στην υδροδότηση και τις οικονομίες αμφοτέρων χωρών η πλήρης λειτουργία του τεράστιου αιθιοπικού φράγματος στον Γαλάζιο Νείλο εντείνουν τη στενή συνεργασία που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα αξιωματούχοι της κογκολέζικης προεδρίας της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) ικανοποιώντας το χτεσινό αίτημα των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου και Σουδάν επιβεβαίωσαν πως συγκροτείται κουαρτέτο μεταξύ ΑΕ, ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Αιγύπτου,Σουδάν και Αιθιοπίας γύρω από τη διαχείριση υδάτων του Γαλάζιου Νείλου με αφορμή τη λειτουργία του υπό κατασκευή Φράγματος Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης. Επικεφαλής του κουαρτέτου θα είναι Κογκολέζος αξιωματούχος εξαιτίας της ετήσιας ανάληψης προεδρίας της ΑΕ από τον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι.

Την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών Σουδάν Μαριάμ αλ Σαντίκ αλ Μάχντι και Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκαν στο Κάιρο καλώντας την ΑΕ να στηρίξει την ενίσχυση της διαπραγματευτικής διαδικασίας γύρω από το αιθιοπικό φράγμα που έχει κολλήσει εδώ και μήνες.

Image

Εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση των αιθιοπικών αρχών να ξεκινήσουν τη δεύτερη φάση γεμίσματος των ταμιευτήρων νερού του Φράγματος Αναγέννησης υποστηρίζοντας πως πρόκειται για “σαφή παραβίαση προηγούμενων συμφωνιών”. Είχαν δε καλέσει ΑΕ, ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ να βοηθήσουν ως μεσολαβητές στις τριμερείς διαπραγματεύσεις μετά την αποτυχία των ΗΠΑ που είχαν αναλάβει επί προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξ ολοκλήρου το ρόλο μεσολαβητή με στόχο μία συμφωνία που θα ικανοποιεί Αιθιοπία, Σουδάν και Αίγυπτο.

Η αμυντική συμφωνία Αιγύπτου-Σουδάν

Ιδαίτερη αίσθηση προκάλεσε την Τρίτη η υπογραφή μίας αμυντικής συμφωνίας στο Χαρτούμ ανάμεσα σε Αίγυπτο και Σουδάν από τους αρχηγούς Γενικών Επιτελείων Στρατού αμφοτέρων χωρών.

Image

Το περιεχόμενο της αμυντικής συμφωνίας κρατήθηκε μυστικό. Ωστόσο ο Αιγύπτιος στρατηγός Μοχάμεντ Φάριντ Εγκάζι ξεκαθάρισε στον Σουδανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Όθμαν αλ Χουσείν, ότι η Αίγυπτος “δεν θα διστάσει να παράσχει γρήγορα βοήθεια στο Σουδάν εάν χρειαστεί”. Επισήμανε δε πως η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ήταν αποτέλεσμα βαθιάς συνεργασίας ανάμεσα στους στρατούς, τις δυνάμεις ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες αμφοτέρων χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα