ΑΘΗΝΑ
11:53
|
16.04.2024
Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις για το παρελθόν του γκραφιτά που υπογράφει ως Εύρυτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις για το παρελθόν του γκραφιτά που υπογράφει ως Εύρυτος και τις εκλεκτικές ιδεολογικές του συγγένειες με ακροδεξιές και ναζιστικές ομάδες, με βάση την δημοσιοποίηση φωτογραφιών προηγούμενων έργων του.

Μετά την καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης για την πρόσκληση που του απήυθυνε ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης να κοσμήσει τοίχους της πόλης με μορφές αγωνιστών την Ελληνικής Επανάστασης, δριμεία επίθεση εξαπέλυσε στην δημοτική αρχή και η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης – Χρήστος Κορτζίδης. Στην ανακοίνωσή της με τίτλο “Δήμαρχε, μήπως εξαπατήθηκες;” αναφέρει πως “Βοά το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το φιλοναζιστικό και αντικομμουνιστικό έργο του «καλλιτέχνη». Προκαλεί η υπογραφή με «στοχάδι» σε έργα του και η κοινή διαδικτυακή εμφάνισή του με πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Σημειώνει δε πως “Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δύο χρόνια από την παρέλαση με τους παραστρατιωτικούς και ο Δήμος μας διασύρεται και πάλι εξαιτίας της «ανεμελιάς» του Δημάρχου, που όπως φαίνεται δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει πληροφορίες για τον «ταλαντούχο καλλιτέχνη»”.

Σε δηλώσεις του στο news247.gr ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος υπεραμύνθηκε της επιλογής του να αναθέσει στον συγκεκριμένο γκαφιτά την υλοποίηση της δράσης του δήμου, επικαλούμενος και δηλώσεις του ίδιου του Εύρυτου που αρνείται την πατρότητα έργων με αντικομμουνιστικό, ρατσιστικό και εθνικιστικό περιεχόμενο και φέρουν παρεμφερή με την δική του υπογραφή. Τη θέση αυτή επανέλαβε ο “\Εύρυτος και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην εκπομπή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Ωστόσο, ο δήμαρχος δεν αρκέστηκε σε αυτό αλλά προχώρησε και σε επισημάνσεις που έριξαν περισσότερο λάδι στην φωτιά που είχε ήδη ανάψει. “Γιατί αν ζωγραφίσει τον Άρη Βελιουχιώτη που αυτοκτονεί, απαγορεύεται; Είναι κάποιο εθνικό σύμβολο που δεν πρέπει να το θίξει ένας καλλιτέχνης;”, δήλωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν ο Δήμος, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, προτίθεται να προχωρήσει στην αφαίρεση των σχεδίων, είπε: “Γιατί να τα σβήσουμε; Τις προσωπογραφίες των ηρώων θα τις σβήσουμε επειδή ενοχλούνται κάποιοι εθνομηδενιστές; […] Και δεξιός να είναι τι σημαίνει, απαγορεύεται κάποιος να είναι δεξιός και να ζωγραφίζει; Επειδή δεν το θέλουν οι αναρχικοί;”.

Οξύτερη έγινε η αντιπαράθεση μετά τον “βανδαλισμό” από αγνώστους των επίδικων έργων τη Δευτέρα 1 Μαρτίου. Με νέα του παρέμβαση και δίνοντας φωτογραφίες των “βανδαλισμένων” έργων στη δημοσιότητα, ο Γιάννης Κωνσταντάτος μίλησε για “Νενέκους” και για “βεβήλωση” υποστηρίζοντας πως “ήταν αναμενόμενο από τους λεγόμενους «δημοκράτες» της πόλης μας που με ένα παραλήρημα μίσους ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο. Αυτό που μας εξέπληξε όμως”, πρόσθεσε, “ήταν το μαύρισμα των ματιών τους, χαρακτηριστική ενέργεια που έκαναν στους Αγίους μας οι Τούρκοι και οι Αγαρηνοί όταν έμπαιναν στους ναούς μας!!!.

Για επικίνδυνο κατήφορο της δημοτικής αρχής έκανε λόγο η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης, ανταπαντώντας στον Κωνσταντάτο. “Μας είπαν ότι είμαστε εκφραστές των ακραίων αναρχικών στοιχείων, ότι ο καλλιτέχνης καταδικάζει κάθε μορφή βίας, ότι η Ελλάδα που πολέμησαν και τίμησαν οι πρόγονοί μας δεν μας αξίζει, ότι είμαστε με τους τρομοκράτες και τους Εθνομηδενιστές”, σημειώνει η παράταξη, κατηγορώντας το δήμαρχο πως αυτός προετοίμασε το έδαφος και επιχειρεί να καρπωθεί επικοινωνιακά τις εξελίξεις.

Μπορείς να είσαι πραγματικός πατριώτης και να τιμάς τους ήρωες σου και μάλιστα μιας λαμπρής επαναστατικής σελίδας της ιστορίας σου, μαζί με ανθρώπους που εμφορούνται από ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και νεοναζιστικές αντιλήψεις;” αναρωτιέται η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης και συμπληρώνει: “Αν δεν μπορείς να διαχωριστείς απολύτως από φορείς αυτών των αντιλήψεων (το νεαρό της ηλικίας δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης) και τους υπερασπίζεσαι μέχρι τέλους, λες και δεν υπάρχουν άλλοι καλλιτέχνες graffiti για να κάνεις αυτό που σκέφτηκες, τότε αλήθεια τιμάς ή μήπως προσβάλλεις τους ήρωες του 1821;”.

Τον Εύρυτο έσπευσαν πάντως να υπερασπιστούν με αναρτήσεις τους στο Τwitter ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης, προαναγγέλλοντας πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή, όπως και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως “ήταν βέβαιο ότι κάποιοι απάτριδες θα τον στοχοποιούσαν”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα