ΑΘΗΝΑ
15:03
|
19.04.2024
Την ραγδαία ανάπτυξη Ρώσων μισθοφόρων και των σχεδίων για βάσεις στην Αφρική διαπιστώνει η τουρκική εφημερίδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τη μεγάλη αύξηση της παρουσίας της ρωσικής μισθοφορικής εταιρίας Wagner στην Αφρική ασχολείται σε σημερινό εκτενές ρεπορτάζ η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, θέλοντας να αποδείξει πως η Λιβύη ήταν στην ουσία ο “προθάλαμος” για την έμμεση ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Ρωσίας.

Η Αφρική άλλωστε αναμένεται πως θα παίξει κεντρικό ρόλο τον 21ο αιώνα λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων που αποκτά σε ένα υπό διαμόρφωση πολυ-πολικό διεθνές σύστημα, μεταξύ άλλων χάρη στο νεανικό και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, τους σχεδόν ανεξάντλητους φυσικούς πόρους και τον αξιοζήλευτο ορυκτό της πλούτο.

Ωστόσο η εφημερίδα επισημαίνει πως η Βάγκνερ δεν είναι απλώς μία ρωσική μισθοφορική εταιρία αλλά η “κερκόπορτα” για την κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική. Ξεδιπλώνει ως εκ τούτου τον αφρικανικό χάρτη αναπτύσσοντας τις δραστηριότητες της Wagner σχεδόν σε κάθε “γωνιά” της αφρικανικής ηπείρου.

An infographic of the countries that Wagner Group operates in on the African continent, March 4, 2021. (Infographic by Adil Girey)

Θυμάται δε την απόρρητη έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο “Οι νέες στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Αφρική” που διέρρευσε τον Αύγουστο του 2020 και ανέφερε τα σχέδια του ρωσικού στρατού για ανάπτυξη δυνάμεων στην Αφρική επισημαίνοντας ότι από το 2015 η Ρωσία έχει συνάψει 21 συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με αφρικανικές χώρες.

Υπενθυμίζει επίσης πως η Ρωσία είναι ο πρώτος εξαγωγέας όπλων και πυρομαχικών στην Αφρική έχοντας το 37,6% της αγοράς και έπονται οι ΗΠΑ με 16%, η Γαλλία με 14%, η Κίνα με 9%.

Σημειώνει ότι στην περίπτωση της Λιβύης οι μισθοφόροι της Βάγκνερ πήραν το πλευρό του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ τον οποίο αποκαλεί “πραξικοπηματία” αντί της τυπικής ιδιότητας του αρχηγού του “Λιβυκού Εθνικού Στρατού”. Εκτιμά ότι στη Λιβύη βρίσκονται σήμερα περίπου 2.000 μισθοφόροι και πως διατηρεί βάσεις σε Σύρτη και Τζάφρα.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που παραμένει σε τροχιά αποσταθεροποίησης και συγκρούσεων από το 2013, η ρωσική μισθοφορική εταιρία ξεκίνησε με 450 μισθοφόρους και πλέον διατηρεί πάνω από 1.000 σε νευραλγικές θέσεις (κυβερνητικά κτίρια, αεροδρόμια, βάσεις στρατού κ.λπ.). Εκτιμά μάλιστα πως έχει εκτοπίσει τη Γαλλία και έχει αναλάβει πλέον το ρόλο της κυρίαρχης ξένης στρατιωτικής δύναμης.

Ισχυρή παρουσία διαθέτει η Βάγκνερ στο Σουδάν όπου οι θυγατρικές της, Meroe Gold, M Invest, παρέχουν υπηρεσίες ενώ έχουν προνομιακή πρόσβαση σε έρευνες κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου.

Στη Μοχαμβίκη η δράση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από το 2018 έχει δώσει έναυσμα και αφορμή για δράση Ρώσων μισθοφόρων.Εκτιμάται ότι διατηρεί 300 μισθοφόρους και έχει επενδύσει πάνω από 60 δισ σε κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Στους ρωσικούς στρατιωτικούς χάρτες έχουν θέση και χώρες όπως η Αγκόλα, η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη, η Γουϊνέα και προσφάτως η ΛΔ Κονγκό.

Επιπλέον φαίνεται πως η συμφωνία για τη δημιουργία ρωσικής ναυτικής στρατιωτικής βάσης στο Σουδάν, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν μόνον η αρχή. Οι σχεδιασμοί του Κρεμλίνου φέρεται πως προβλέπουν στρατιωτικές βάσεις σε άλλες πέντε αφρικανικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Μαδαγασκάρη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Μοζαμβίκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα