ΑΘΗΝΑ
07:03
|
20.04.2024
Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ρότ επιχείρησε σήμερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την φιλική πολιτική της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας, εξαιτίας των στενών επιχειρηματικών συμφερόντων που δένουν τις δύο χώρες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Zeit με σχετικά “αυστηρό” ύφος κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της και της Κύπρου” ισχυρίστηκε ο Γερμανός υφυπουργός ενώ μερικές βδομάδες πριν είχε απορριφθεί το αίτημα της Αθήνας να “παγώσουν” οι πωλήσεις και παραδόσεις γερμανικών υποβρυχίων και προηγμένων όπλων στην Τουρκία.

Ο Ροτ διέκρινε την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας και, αναφερόμενος στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της ‘Αγκυρας, δήλωσε ότι, “αν κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, προκαλούνται και απειλούνται σχετικά με την ασφάλειά τους, τότε απαιτείται σε αυτό σαφής απάντηση”.

Ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ και με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί “νέου κεφαλαίου” στις σχέσεις με την ΕΕ, ο Ροτ σχολίασε ότι πρόκειται “μόνο ευχάριστα λόγια.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι αντίστοιχες πράξεις. Η Τουρκία πρέπει να δείξει έργο. Η εμβάθυνση της Τελωνειακής Ένωσης ή οι διευκολύνσεις των θεωρήσεων που επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση, δεν αποτελούν δώρα μεγαλοψυχίας. Πρέπει για αυτά να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι. Το θέμα της προσέγγισης είναι στα χέρια του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του” πρόσθεσε ο Γερμανός υφυπουργός.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, απάντησε ότι θα εξαρτηθεί σε αποφασιστικό βαθμό από το αν την “ρητορική άνοιξη”, όπως είπε χαρακτηριστικά, την ακολουθήσει και κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά της ‘Αγκυρας. “Η διαδικασία του διαλόγου με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου” τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διαπιστώνονται στην ΕΕ για την πολιτική έναντι της Τουρκίας, ο Μίχαελ Ροτ εξηγεί ότι δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί η εντύπωση στην ‘Αγκυρα ότι η ΕΕ μπορεί να διασπαστεί. “Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία αμφισβητεί εν μέρει την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου” και συνέχισε: “Η ΕΕ, ως κοινότητα φιλελεύθερων Δημοκρατιών, εξακολουθεί να δυσκολεύεται να δώσει κατάλληλη και αποτελεσματική απάντηση στην αντιμετώπιση του εθνικισμού και του λαϊκισμού”.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη «ειδική ευθύνη» της Γερμανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει τόσο στενούς ανθρώπινους και πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία, καθώς περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Γερμανία έχουν τουρκικές ρίζες. Ανέφερε επίσης ότι τμήματα της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, εξακολουθούν να είναι βαθιά διχασμένα – πολλοί είναι περισσότερο θρησκευόμενοι και οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ άλλοι – και εντός του SPD – έχουν ιδιαίτερα κοσμικό προσανατολισμό και απορρίπτουν αυστηρά την πολιτική του σε πολλούς τομείς.

“Γι’ αυτό και η Γερμανία έχει ιδιαίτερη ευθύνη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να διασφαλίσει ότι το κλίμα δεν θα δηλητηριαστεί περαιτέρω” ανέφερε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας ακολούθως κατηγορηματικά ότι το Βερολίνο τηρεί παθητική στάση έναντι της ‘Αγκυρας:

“Είμαστε κάθε άλλο παρά παθητικοί. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Τουρκία, την κοινωνία των πολιτών, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω: Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι πάντοτε ευχάριστες. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δείχνουμε ξεκάθαρα τα όριά μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο και στρεφόμαστε στην συνεργασία, όπου είναι αυτό εφικτό. Η Τουρκία βρίσκεται πάνω-πάνω στην λίστα των προτεραιοτήτων μας. Ειδικά η Γερμανία έχει πετύχει πολλά, όσον αφορά την εμπλοκή και την δέσμευση», προσθέτει.

Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Ροτ είπε πως έχουν παγώσει από το 2016, αλλά το γεγονός ότι δεν διακόπτονται, αποτελεί κυρίως ένα σημαντικό μήνυμα προς την τουρκική κοινωνία των πολιτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα