ΑΘΗΝΑ
11:03
|
25.04.2024
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας της γείτονος χώρας, Χουλουσί Ακάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας της γείτονος χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση σε Κύπρο, Ελλάδα και ΕΕ στο πλαίσιο της ναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα 2021», με φόντο πλάνα αρχείου που έδειχναν πολεμικά πλοία να ανοίγουν πυρ.

«Προσπάθησαν να μην σφετεριστούν τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, επιβάλλοντάς μας πολλές παράνομες, μυστικές και φανερές κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ακόμη πως δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στη Βόρεια Κύπρο, και η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της επί των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο με κάθε κόστος.

«Με τα βήματα που κάναμε στη βάση του διεθνούς δικαίου, αποτρέψαμε την κατοχή της Λιβύης από τους επίδοξους πραξικοπηματίες. Αποσοβήσαμε όλες τις παράνομες προσπάθειες που στόχο είχαν τον αποκλεισμό της χώρας μας στις ακτές της Αττάλειας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, απ’ την άλλη, κατηγόρησε την Ελλάδα πως συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειες και την προβοκατόρικη ρητορική.

Μίλησε για ανεύθυνες δηλώσεις και απειλητική γλώσσα από Έλληνες αξιωματούχους, προσθέτοντας πως: «Συνέχεια τους λέμε πως πρέπει να αποφεύγουν τις ενέργειες και δηλώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν αρνητικά την Ε.Ε και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τονίζουμε πως οι παρενοχλήσεις, η ρητορική δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας».

Παράλληλα είπε ότι οι προβοκάτσιες προκαλούν μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό και δαπανούν άδικα τους πόρους του.

Ο κ. Ακάρ επεσήμανε επίσης τις κοινές πολιτιστικές και ιστορικές αξίες της χώρας του με το Κάιρο, και εκτίμησε πως ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες στο ζήτημα της ΑΟΖ.  

«Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνων ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To υπουργειο Εξωτρικών μας κάνει τις απαραίτητες εργαίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα», επεσήμανε.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνωφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα