ΑΘΗΝΑ
00:38
|
25.04.2024
Ο Πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για το Τελ Αβίβ για κάθε πιθανό μέτρο που δεν έχει υπολογίσει καλά…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ισραηλινό φορτηγό πλοίο δήλωσε νωρίτερα ότι είχε υποστεί τρύπες και στις δύο πλευρές του κύτους του μετά από ύποπτη έκρηξη ενώ βρισκόταν στη Θάλασσα του Ομάν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κατηγορεί βιαστικά το Ιράν ότι επιτέθηκε στο πλοίο, καθώς η Τεχεράνη απέρριψε κατηγορηματικά την κατηγορία.

Ο Πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη Ματζίντ Τακτ Ραβανσί προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για το Τελ Αβίβ για κάθε πιθανό μέτρο που δεν έχει υπολογίσει καλά σε σχέση με το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας στη Θάλασσα του Ομάν με ισραηλινό πλοίο, αναφέρει το PressTV.

Χωρίς να προσφέρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν ότι επιτέθηκε στον ισραηλινό MV Helios Ray, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία των Μπαχαμών, στον κόλπο του Ομάν, στις 25 Φεβρουαρίου, με την έκρηξης να θέτει ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Νετανιάχου είπε στον Ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Καν ότι το συμβάν ότι «ήταν πράγματι πράξη του Ιράν, αυτό είναι σαφές».

«Το περιστατικό έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας περίπλοκης επιχείρησης ψευδούς σημαίας που διεξάγεται από παράγοντες προκειμένου να ακολουθήσουν τις κακοήθεις πολιτικές τους και να προωθήσουν τους παράνομους στόχους τους», έγραψε ο Τακτ Ραβανσί σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή.


Ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι το Ισραήλ, εκτοξεύοντας τακτικά κατηγορίες και απειλές στο Ιράν, «το παίζει θύμα για να αποσπάσει την προσοχή μακριά από όλες τις αποσταθεροποιητικές πράξεις και κακοήθεις πρακτικές του σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει τα «εγκλήματα, τις βιαιότητες και τις απειλές» που διαπράχθηκαν από το Τελ Αβίβ, ιδίως «την κατοχή της Παλαιστίνης και τμημάτων άλλων χωρών».

Ο «επίμονος στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός» του Ισραήλ στην ευμετάβλητη περιοχή της Μέσης Ανατολής καταδικάστηκε από τον διπλωμάτη, ο οποίος τόνισε ότι το Τελ Αβίβ πρέπει «να λογοδοτήσει για όλες αυτές τις παράνομες και απερίσκεπτες δραστηριότητες και να υπενθυμιστεί επίσης ότι θα φέρει όλες τις συνέπειες ως αποτέλεσμα οποιουδήποτε πιθανού εσφαλμένου υπολογισμού».

Μη αποδεδειγμένες κατηγορίες

Η έκρηξη έπληξε το ισραηλινό MV Helios Ray καθώς έπλευε από τη Μέση Ανατολή προς τη Σιγκαπούρη στις 25 Φεβρουαρίου, αφήνοντας το πλήρωμα αβλαβές. Ωστόσο, το σκάφος υπέστη δύο τρύπες στην αριστερή πλευρά του και δύο στην δεξιά πλευρά του, ακριβώς πάνω από την ίσαλο γραμμή, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής άμυνας. Η ζημιά που προκλήθηκε δεν είχε ως συνέπεια τη ρύπανση του καναλιού.

Το MV Helios Ray βρισκόταν σε εγκαταστάσεις αποσκευών στο Port Rashid του Ντουμπάι την Κυριακή, για επισκευές μετά την υποτιθέμενη έκρηξη. Την Τετάρτη, άφησε το λιμάνι, ταξιδεύοντας κατά μήκος της ακτής του Ομάν προς την Αραβική Θάλασσα.

Παραμένει ασαφές τι προκάλεσε την έκρηξη στο Helios Ray, ωστόσο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και ο αρχηγός του στρατού ανέφεραν ότι θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για φερόμενη επίθεση στο πλοίο.

«Το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ, είμαι αποφασισμένος να το σταματήσω. Το χτυπάμε σε ολόκληρη την περιοχή », είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σύμφωνα με το AP.

Ο «εκφοβισμός» του Ισραήλ

Το Ιράν απάντησε λέγοντας ότι «απορρίπτει έντονα» τον ισχυρισμό ότι ήταν πίσω από την έκρηξη.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπτζαντέχ, δήλωσε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «πάσχει από εμμονή με το Ιράν» και χαρακτήρισε τις κατηγορίες του ως «εκφοβισμό».

Ο Χατιμπτζαντέχ κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για «ύποπτες ενέργειες στην περιοχή» με στόχο το Ιράν τους τελευταίους μήνες για να υπονομεύσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 και δεσμεύτηκε να απαντήσει.

«Το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά ότι η απάντησή μας στον τομέα της εθνικής ασφάλειας ήταν πάντα έντονη και ακριβής», είπε.

Το Ιράν είχε προηγουμένως κατηγορηθεί ως ο ιθύνων νους πίσω από μυστηριώδεις εκρήξεις που έβλαψαν πλοία στον Κόλπο του Ομάν. Έτσι, οι ΗΠΑ, παρά την έλλειψη αποδείξεων, κατηγόρησαν την Τεχεράνη για μια σειρά εκρήξεων που είχαν στόχο έξι φορτηγά πλοία μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2019.

Τα πλοία περιελάμβαναν δύο πετρελαιοφόρα εγγεγραμμένα στη Σαουδική Αραβία, ένα νορβηγικό πετρελαιοφόρο και ένα πλοίο καυσίμων με έδρα τα Εμιράτα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν μια κοινή έρευνα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, με την αρχική εκτίμηση να προσδιορίζει ότι οι τρύπες κοντά ή κάτω από όλες τις γραμμές νερού των πλοίων πιθανότατα προκλήθηκαν από εκρηκτικά.

Τα αρχικά πορίσματα της διεθνούς έρευνας που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) από τη μόνιμη αποστολή των ΗΑΕ στα Ηνωμένα Έθνη σε κοινή δήλωση με τη Σαουδική Αραβία και τη Νορβηγία στις 6 Ιουνίου 2019 ανέφεραν “ισχυρές ενδείξεις ότι οι τέσσερις επιθέσεις ήταν μέρος μιας εξελιγμένης και συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με σημαντική επιχειρησιακή ικανότητα. “

Ωστόσο, η δήλωση δεν ανέφερε οποιονδήποτε ύποπτο δράστη.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα