Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν μια διαμαρτυρία στη Γιανγκόν, λίγες μόνο ώρες αφότου η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση εναντίον της χούντας για τις δολοφονίες διαδηλωτών.
Σήμερα (6/3) πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Μιανμάρ και τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η αστυνομία πυροβόλησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες για να διαλύσει μια διαμαρτυρία στην περιοχή Sanchaung του Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Οι διαδηλωτές απαιτούν την απελευθέρωση της εκλεγμένης ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου, η οποία ανατράπηκε και συνελήφθη από τον στρατό, και τον σεβασμό στις εκλογές του Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα των οποίων απορρίφθηκε από τον στρατό με το πρόσχημα της εκλογικής νοθείας.
Την Παρασκευή (5/3), χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη νοτιοανατολική πολιτεία Καγίν, μαζί με μαχητές της Εθνικής Ένωσης των Καγίν, μία από τις εθνοτικές ένοπλες ομάδες που έχουν εμπλακεί σε μακροχρόνιους πολέμους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 50 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, οι 38 από αυτούς την Τετάρτη. Τουλάχιστον ένας άνδρας δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών την Παρασκευή. Ένας αξιωματούχος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) και ο έφηβος ανιψιός του μαχαιρώθηκαν επίσης από υποστηρικτές της χούντας, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, ζήτησε με tweet να σταματήσει άμεσα η χρήση βίας εναντίον του λαού της Μιανμάρ και ζήτησε την απελευθέρωση της Σου Κίι και άλλων κρατουμένων, καθώς και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες Δυτικές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμένες κυρώσεις στη χούντα και ο ανεξάρτητος ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, Τόμας Άντριους, ζήτησε παγκόσμιο εμπάργκο όπλων και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο, οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι κυρώσεις είναι απίθανο να εξεταστούν σύντομα, καθώς τα μέτρα αυτά πιθανότατα θα αντιταχθούν από την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο.
Ο στρατός ανέλαβε την εξουσία ισχυριζόμενος νοθεία στις εκλογές του περασμένου έτους, πράγμα που είχε απορριφθεί από την εκλογική επιτροπή και υποσχέθηκε να διεξαγάγει νέες εκλογές, χωρίς όμως να προσδιορίσει νέα ημερομηνία.
Αυτό το σχέδιο απορρίφθηκε από τους διαδηλωτές και από μια ομάδα εκλεγμένων βουλευτών, που άρχισαν να εκδίδουν δηλώσεις στο όνομα της αντιπολίτευσης. Την Παρασκευή είχαν ήδη υποβάλει τέσσερα αιτήματα – το τέλος της χούντας, την απελευθέρωση των κρατουμένων, τη δημοκρατία και την κατάργηση του συντάγματος του 2008 που άφησε ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής εκπροσώπησης και του ελέγχου στα χέρια του στρατού και την αντικατάστασή του με ομοσπονδιακό σύνταγμα.