ΑΘΗΝΑ
04:24
|
20.04.2024
Φάνηκαν να αποχωρούν λίγο μετά τις 22.30 οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αποκλείσει την είσοδο της Πρυτανείας στο ΑΠΘ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κλιμακώσει την αστυνομική βία κατά ομάδων πολιτών που διαμαρτύρονται σχεδόν για ο,τιδήποτε.

Λίγη ώρα μετά την διάλυση απόπειρας δεκάδων νεαρών να πραγματοποιήσουν απόψε πορεία μέχρι τη ΓΑΔΑ για τα τα χτεσινά αποτρόπαια γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης, κλούβες της αστυνομίας και διμοιρία των ΜΑΤ απέκλεισαν απόψε λίγο πριν τις 21.00 μ.μ. την είσοδο της Πρυτανείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Λίγο πριν τις 10.00 μ.μ., αναφέρθηκε η πιθανή προετοιμασία έναρξης επιχείρησης ΜΑΤ στην πρυτανεία.

Ωστόσο η ενότητα φοιτητών και καθηγητών και η “ασπίδα” που δημιουργήσαν απέτρεψε την αστυνομική επιχείρηση εισβολής για τον τερματισμό κατάληψης του κτηρίου. Στο χώρο βρέθηκαν δικηγόροι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Συγκεχυμένα είναι ωστόσο τα πράγματα γύρω από την κατάσταση στη σχολή Θεάτρου, όπου το ενδεχόμενο της επέμβασης δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει απομακρυνθεί.

Νικήσαμε προς το παρόν! Μπράβο εκτός από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, στους καθηγητές μας, στους δημοσιογράφους και…

Posted by Anastasia Tessy Deligianni on Monday, March 8, 2021

Προηγουμένως η αστυνομία είχε αποκλείσει περιμετρικά τις εισόδους του Πανεπιστημίου ενώ μέσα στο κτίριο βρίσκονται μερικές δεκάδες φοιτητές (περίπου 80) που κάνουν κατάληψη.Σε όλες τις εξόδους του ΑΠΘ υπάρχουν δυνάμεις ΜΑΤ ενώ υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον πέντε προσαγωγές περιφερειακά του κτιρίου.

Είχαν προηγηθεί έντονες φήμες περί επικείμενης αστυνομικής επέμβασης προς εκκένωση της κατάληψης που διαρκεί εδώ και δύο βδομάδες,-μετά την πρώτη επέμβαση της αστυνομίας στο κατειλλημένο κτίριο 22/2.

Παράλληλα, έκκληση κάνουν αυτή την ώρα καθηγητές διαφόρων σχολών του ΑΠΘ για να μη γίνει απόψε επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης πρυτανείας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης:

Οι υπογραφόμενοι/-ες απευθύνουμε έκκληση στα συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ. (Σύγκλητο, ΕΣΔΕΠ, Σύλλογο Υπαλλήλων, Φοιτητικούς Συλλόγους) να αναλάβουν αύριο το πρωί την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν κοινή συνέλευση έξω από το κτίριο της Διοίκησης, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας από την παρατεταμένη κατάληψη, με συνέπεια την αναστολή των διοικητικών και των οικονομικών λειτουργιών του. Εκφράζουμε την διαφωνία μας με τον πρόσφατο νόμο, ο οποίος θεωρούμε ότι ευθύνεται για την πυροδότηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαίλαπα της πανδημίας. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι/-ες με οποιαδήποτε νέα αστυνομική επιχείρηση μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, η οποία θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα το κύρος του. Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες η με ακαδημαϊκά μέσα λύση του προβλήματος είναι εφικτή.

Υπογράφουν

Μαυροσκούφης Δημήτρης Κοσμήτορας Φιλοσοφικής

Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Κοσμήτορας Φυσικού

Άρης Στυλιανού Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών

Δαμιανός Κωνσταντινίδης Καθηγητής Σχολής Θεάτρου

Αθανάσιος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα