ΑΘΗΝΑ
13:38
|
18.05.2024
Προαναγγελία αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράκ από τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, κρατά τα χαρτιά του κλειστά, δεν αποκαλύπτει ποιοι κρύβονται πίσω από την πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες κατά στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, αλλά αφήνει να εννοηθεί πως ο βασικός ύποπτος για το Πεντάγωνο είναι το Ιράν.

Μιλώντας στην εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC “This Week”, ο Όστιν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το Ιράκ να ερευνήσει γρήγορα το περιστατικό στη βάση, στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, και να προσδιορίσουν ποιος ευθύνεται. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως η επίθεση ταιριάζει με το προφίλ ενός πλήγματος από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. “Θα χτυπήσουμε, αν αυτό νομίζουμε πως πρέπει να κάνουμε, σε χρόνο και τόπο δικής μας επιλογής. Απαιτούμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας”, είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ερωτηθείς  αν έχει διαμηνυθεί στο Ιράν ότι μια ανταπόδοση των ΗΠΑ δεν θα συνιστούσε κλιμάκωση, ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είπε πως το Ιράν είναι πλήρως ικανό να αξιολογήσει το πλήγμα και τις ενέργειες των ΗΠΑ. “Αυτό που θα πρέπει να βγάλουν ως συμπέρασμα είναι, πάλι, πως θα προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας και η απάντησή μας θα είναι μελετημένη. Θα είναι κατάλληλη”, είπε ο Όστιν. «Ελπίζουμε να διαλέξουν να κάνουν τα σωστά πράγματα”, πρόσθεσε.

Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δέκα ρουκέτες έπεσαν στη βάση, αλλά το Πεντάγωνο ήταν πιο επιφυλακτικό κάνοντας λόγο για δέκα “προσκρούσεις”. Είπε πως οι ρουκέτες φαίνεται να εκτοξεύθηκαν από διάφορα σημεία ανατολικά της βάσης, η οποία είχε αποτελέσει επίσης πέρυσι στόχο επίθεσης βαλλιστικού πυραύλου απευθείας από το Ιράν.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για ενδυνάμωση της τρομοκρατίας στην περιοχή καθώς επιλέγει να εξαπολύει επιθέσεις σε βάρος των σιιτικών πολιτοφυλακών που μάχονται εναντίον τρομοκρατικών σουνιτικών οργανώσεων, όπως το πρώην Ισλαμικό Κράτος. “Η επίθεση κατά των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων είναι η αρχή ενός νέου γύρου οργανωμένης τρομοκρατίας”, δήλωσε ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το “αμερικανικό σχέδιο αναβίωσης της τρομοκρατίας στην περιοχή”.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων σε συνοριακό σημείο ελέγχου στη Συρία που χρησιμοποιείται από υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, περιλαμβανομένων των Κατάιμπ Χεζμπολάχ και Κατάιμπ Σαγίντ αλ-Σουχάντα, τον Φεβρουάριο.


Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκρισία άνευ προηγουμένου από Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα