ΑΘΗΝΑ
19:21
|
05.07.2024
Η Τζεν Ψάκι εξέφρασε την ενόχληση των ΗΠΑ για τις διαδοχικές επιθέσεις των Χούτι σε πολιτικούς στόχους στη Σαουδική Αραβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Δεσμευμένες” στην “υπεράσπιση” της Σαουδικής Αραβίας παραμένουν οι ΗΠΑ μετά τα διαδοχικά πλήγματα που προκαλούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλοι από τους Υεμενίτες Χούτι.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση του σαουδαραβικού δικτύου Αλ Αραμπίγια εξέφρασε την ενόχληση των ΗΠΑ για τις διαδοχικές επιθέσεις των Χούτι σε πολιτικούς στόχους στη Σαουδική Αραβία τονίζοντας ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων “δεν μαρτυρούν ενέργειες οργάνωσης που θέλει σοβαρά την ειρήνη”.

Καταδίκασε τις επιθέσεις ως “απαράδεκτες και επικίνδυνες” προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους βελτίωσης της υποστήριξης στην ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να υπερασπιστούν το έδαφός τους έναντι απειλών”.

Νωρίτερα, οι σαουδαραβικές αρχές δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Χούτι την Κυριακή με στόχο εξωτερικό χώρο αποθήκευσης πετρελαίου στη Ρας Τανούρα, όπου βρίσκεται ένα διυλιστήριο και η μεγαλύτερη στον κόσμο υπεράκτια εγκατάσταση φόρτωσης πετρελαίου, και ένα οικιστικό συγκρότημα στην Νταχράν που χρησιμοποιείται από την κρατική πετρελαϊκή εταιρία, Aramco.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ριάντ όπου σε σχετική ανάρτηση στο Τουίτερ αναφέρεται πως οι αποτρόπαιες επιθέσεις των Χούθι εναντίον αμάχων και ζωτικών υποδομών “δείχνουν έλλειψη σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή και περιφρόνηση για τις ειρηνευτικές προσπάθειες”. Και καταλήγει:”Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας και του λαού της. Η δέσμευσή μας να υπερασπίσουμε το Βασίλειο και την ασφάλειά του είναι σθεναρή.”

Οι Χούθι πολεμούν εναντίον του υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμού στην Υεμένη για έξι χρόνια σε μια σύγκρουση που θεωρείται ευρέως ως ένας πόλεμος δι΄αντιπροσώπων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργού ’μυνας, ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ-Μάλκι, ο οποίος μιλά επίσης εξ ονόματος του συνασπισμού, δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV πως το Ιράν προμηθεύει τους Χούθι λαθραία πυραύλους και drones. Η οργάνωση και η Τεχεράνη έχουν αρνηθεί στο παρελθόν αυτές τις κατηγορίες.

Το 2019, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα στον κόσμο, δέχθηκε μεγάλη επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μερικά χιλιόμετρα μόλις από τις εγκαταστάσεις που τέθηκαν στο στόχαστρο χθες, την ευθύνη για την οποία επέρριψε το Ριάντ στο Ιράν, που αρνείται την κατηγορία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγχαρητήρια Ανδρουλάκη- Κασσελάκη στον Κιρ Στάρμερ

Disiecta Membra #20: Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις

 Χαμάς: Απορρίπτει την ανάπτυξη ξένων «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην Λωρίδα της Γάζας

Κένυα: Περικοπές και νέο δανεισμό σχεδιάζει ο Ρούτο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα