ΑΘΗΝΑ
02:23
|
25.04.2024
Οι συναντήσεις του Νίκου Δένδια στην περιοχή αφορούν άμεσα την κινητικότητα και τη ρευστότητα εξελίξεων με επίκεντρο τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ μία βδομάδα μετά την επανεκλογή του τελευταίου στο συγκεκριμένο αξίωμα είχε σήμερα στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην ατζέντα των συναντήσεων επικράτησαν οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου που έχει προγραμματιστεί για αύριο στο Κάιρο.

Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου ο Νίκος Δένδιας συζήτησε τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, μετά τις θετικές αντιδράσεις που προκάλεσε το πρόσφατο ελληνο-αραβικό Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα.

Η συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι “πολύπλευρες θερμές σχέσεις” Ελλάδας και Αιγύπτου και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, σε συνέχεια της θετικής ώθησης του Φιλία Φόρουμ για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία.

Συζήτησε επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, από τις οποίες δεν πρέπει να έλειψαν οι προσπάθειες της Άγκυρας να προσεγγίσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση και οι φήμες που διαδίδει σκόπιμα περί πιθανής συνεργασίας Αιγύπτου-Τουρκίας στα ενεργειακά.

Διαψεύδουν τις φήμες της Τουρκίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών το αγγλόφωνο arab.news διέψευδε τις φήμες πως Αιγύπτιοι διπλωμάτες συζήτησαν με Τούρκους ομολόγους τους θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

“Η Αίγυπτος δεν έχει πρόθεση διαπραγμάτευσης με την Τουρκία για θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι αφοσιωμένη (στη συνεργασία) με Κύπρο και Ελλάδα” ανέφεραν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές σύμφωνα με την ιστοσελίδα, χαρακτηρίζοντας “ψευδείς” τους τουρκικούς ισχυρισμούς πως τάχα επίκειται συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ ανάμεσα σε Κάιρο και Άγκυρα.

“Η αιγυπτιακή πλευρά εμμένει στη θέση της παορρίπτοντας τη συμφωνία (καθορισμού ΑΟΖ) ανάμεσα στην λιβυκή κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και την Άγκυρα” ανέφεραν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υπό τον όρο ανωνυμίας επιβεβαιώνοντας “τον σεβασμό της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα χωρών της Μεσογείου” με την σημείωση πως αυτό “δεν είναι νέο” και πως οι τουρκικές προσπάθειες και ισχυρισμοί για το αντίθετο “είναι εσφαλμένοι”.

Η συνομιλία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη

Οι φήμες που διαδίδει η Άγκυρα πότε περί προσέγγισης με την Αίγυπτο και πότε με το Ισραήλ, τα σκληρά παρασκηνιακά παζάρια διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων και οι ρευστές εξελίξεις γύρω από τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου προκάλεσαν σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών χαρακτηρίστηκε “μακρά και δύσκολη” από ορισμένα ΜΜΕ, που τόνισαν πως την πρωτοβουλία της επικοινωνίας είχε ο Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα του αγωγού Εast Μed και να τον διαβεβαιώσει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε από τον αρχικό σχεδιασμό. Ο Μητσοτάκης δε φέρεται να διαβεβαίωσε τον Κύπριο πρόεδρο πως οι διμερείς συζητήσεις Αθήνας-Καίρου αφορούν το ενδεχόμενο κατασκευής συμπληρωματικού αγωγού για την προμήθεια στην Ελλάδα, φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και όχι παράκαμψης του αγωγού East Med από την Κύπρο.

Στην επίσημη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το Μαξίμου αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες “συζήτησαν τις εξελίξεις ενόψει της άτυπης Διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό, που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις 27-29 Απριλίου, καθώς και την προετοιμασία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου”.

Στην ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας, πέρα από τα παραπάνω θέματα, γίνεται σαφής αναφορά στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. “Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τους σχεδιασμούς υλοποίησης του αγωγού EastMed, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας βεβαίωσε πως καμία πλευρά ήγειρε θέμα ματαίωσης της κατασκευής του έργου, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και διευκρίνισε ότι οι διμερείς συζητήσεις με την Αίγυπτο αφορούν το ενδεχόμενο κατασκευής συμπληρωματικού αγωγού για την προμήθεια στην Ελλάδα, φυσικού αερίου από την Αίγυπτο”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα