Για ακόμα μια φορά, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον εργασιακό ρατσισμό ενάντια σε νόμιμα δικαιώματα συναδέλφων.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου δεν ανανέωσε σύμβαση σε συντηρήτρια έργων τέχνης και ζωγραφικής, αφότου ενημερώθηκε για την εγκυμοσύνης της, αφήνοντάς την “εντελώς έκθετη” και θέτοντας “σε κίνδυνο τόσο την ψυχική υγεία της ίδιας, όσο και την υγεία του εµβρύου”.
Οι συµβασιούχοι ορισµένου χρόνου του ΕΦΑ Λέσβου εργάζονται µε ολιγόµηνες συµβάσεις, οι οποίες ανανεώνονται µέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Όταν το φυσικό αντικείµενο συνεχίζει να υφίσταται οι συµβάσεις των εργαζοµένων ανανεώνονται κανονικά, κάτι το οποίο δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της συντηρήτριας έργων τέχνης και ζωγραφικής μόλις ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της.
Η συντηρήτρια έργων τέχνης και ζωγραφικής Δ. Ε. εργάζεται από τις 27-4-2020 µε σχέση εργασίας ΙΔΟΧ, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο έργο “Ανάδειξη και βελτίωση της επισκεψιµότητας του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης”, ενταγµένο στο Ε. Π. “Βόρειο Αιγαίο 2014- 2020”, µε δίµηνες ή µηνιαίες ανανεούµενες συµβάσεις.
Όταν έµεινε έγκυος -και έχοντας, ιστορικό αποβολών-, ζήτησε να τοποθετηθεί σε πόστο, που δεν εκθέτει σε κίνδυνο την ίδια και το έµβρυο, σύμφωνα µε τις διατάξεις των Προεδρικών Διαταγµάτων 176/19971 και 41/20032 για την προστασία των εγκύων στην εργασία.
Λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας µηνιαίας σύµβασής της, ενηµερώθηκε ότι αυτή δεν θα ανανεωθεί, σε αντίθεση µε το υπόλοιπο προσωπικό.
Αρχικά της ανακοινώθηκε ότι “αν µπορούσε να συνεχίσει την εργασία της στο αρχικό πόστο της, η σύµβασή της θα ανανεωνόταν”. Όταν επισήµανε ότι αυτό είναι άδικο και παράνοµο, έλαβε µια διαφορετική απάντηση, σε σχέση µε την οικονοµική ανεπάρκεια του έργου.
Το σωματείο στην σχετική καταγγελία σημειώνει πως “η απόφαση της έµµεσης απόλυσής της παραβιάζει κατάφωρα την εργατική νοµοθεσία και µια σειρά ρυθµίσεων για την προστασία των εγκύων εργαζόµενων γυναικών, την ισότητα στην εργασία µε βάση το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση και τις ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών, την αρχή της µη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης των εργαζοµένων ορισµένου και αορίστου χρόνου”, τονίζοντας ότι “η απόφαση της έµµεσης απόλυσής δεν είναι µόνο παράνοµη αλλά και ανήθικη, καθώς αφήνει εντελώς έκθετη τη συνάδελφο και χωρίς πόρους, αφού την αποκλείει από το µισθό και την προβλεπόµενη επιδότηση των αδειών κύησης και λοχείας, σε µια περίοδο που, εκ των πραγµάτων δεν µπορεί να αναζητήσει εργασία. Επιπλέον, επιτείνοντας την οικονοµική ανασφάλεια και το άγχος βιοπορισµού σε µια τόσο ευαίσθητη περίοδο, βάζει σε κίνδυνο τόσο την ψυχική υγεία της ίδιας, όσο και την υγεία του εµβρύου.»”
Καταλήγοντας, η Ομάδα για θέματα γυναικών και μητρότητας του σωματείου διαμηνύει πως: “Δεν ανεχόµαστε να γινόµαστε τόσο αναλώσιµες, ώστε να πετιόµαστε στο δρόµο όταν µένουµε έγκυες και όταν γεννάµε! Δε θα σταµατήσουµε να προβάλλουµε το ζήτηµα αυτής της κακοµεταχείρισης, όπου κι αν χρειαστεί να φτάσουµε, µέχρι να δικαιωθούµε. Απαιτούµε, ως ελάχιστη κίνηση ηθικής και υλικής αποκατάστασης, την επαναπρόσληψη της συναδέλφου και τη διατήρησή της στη θέση της έως την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών για την υγεία και ασφάλειά της και την πλήρη και ακώλυτη παροχή όλων των διευκολύνσεων και αδειών που ορίζει ο νόµος. Όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, το σωµατείο µας θα σταθεί δίπλα στη συνάδελφο µέχρι την πλήρη δικαίωσή της και ενάντια σε κάθε εκδικητική δυσµενή µεταχείρισή της! Σήµερα όπως και πάντα, το σωµατείο παίρνει θέση ενάντια σε κάθε µορφή εργασιακής βίας!”.
Πηγή: lesvospost.com