ΑΘΗΝΑ
19:37
|
23.06.2024
Η ιστορική συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής του Sputnik V στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V θα παραχθεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά την “ιστορική” υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ του RDIF και της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Adienne.

Η συμφωνία, η οποία θα χρειαστεί έγκριση από τις ιταλικές ρυθμιστικές αρχές πριν ξεκινήσει η παραγωγή, επιβεβαιώθηκε τόσο από την RDIF όσο και από το ιταλο-ρωσικό εμπορικό επιμελητήριο.

Η εν λόγω συμφωνία αποδεικνύει ότι ορισμένες εταιρείες της ΕΕ δεν είναι διατεθειμένες να περιμένουν την έγκριση του SputnikV από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και προχωρούν βάσει των δικών τους στρατηγικών σχεδιασμών.

Το ιταλορωσικό εμπορικό επιμελητήριο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής του Sputnik V στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του Ιταλορωσικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι η συμφωνία αποδεικνύει ότι οι δεσμοί Ιταλίας και Ρωσίας είναι ισχυροί και δείχνει την ικανότητα των ιταλικών εταιρειών να κοιτάζουν πέρα από την πολιτική.

Πρόσθεσε επίσης ότι, σχεδιάζεται η ιταλική παραγωγή να ξεκινήσει τον Ιούνιο και ότι θα μπορούσαν να παραχθούν εκεί 10 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης, ότι η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου, θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εμβολίων και πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ RDIF και της φαρμακευτικής εταιρείας Adienne θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ιταλία.

“Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη του είδους της με έναν Ευρωπαίο εταίρο”, δήλωσε ο Vincenzo Trani, επικεφαλής του τμήματος. “Μπορεί να χαρακτηριστεί ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο αποτελεί απόδειξη των καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και δείχνει ότι οι ιταλικές εταιρείες μπορούν να δουν πέρα ​​από τις πολιτικές διαφορές”.

Ο επικεφαλής του RDIF, Κιρίλ Ντμίντριεφ, τόνισε στο τηλεοπτικό κανάλι RAI 3 την Κυριακή, ότι πολλές ιταλικές περιοχές επιθυμούν να παράγουν το εμβόλιο και ότι το RDIF είχε συνάψει συμφωνία με την Adienne για την παραγωγή του SputnikV στην Ιταλία, προσφέροντας μία συνεργασία που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας παράγοντας ένα προϊόν που θα σώσει πολλές ζωές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η παραγωγή του εμβολίου στην Ιταλία θα μπορούσε να συμβάλει άμεσα στην ικανοποίηση της ζήτησης για εμβόλια στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) προέτρεψε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα να αποφύγουν την έγκριση του Sputnik V σε εθνικό επίπεδο, ενώ το εμβόλιο βρίσκεται υπό εξέταση από τον οργανισμό, ωθώντας σήμερα τους δημιουργούς του εμβολίου να απαιτήσουν από τον ΕΜΑ δημόσια συγγνώμη.

Μετά τα απαράδεκτα σχόλια της προέδρου του οργανισμού, η οποία ισχυρίστηκε ότι η ενδεχόμενη έκτακτη έγκριση του Sputnik V στην Αυστρία, ή σε άλλα κράτη-μέλη, ισοδυναμεί με “ρωσική ρουλέτα”, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε τη Δευτέρα (08/03) στον λογαριασμό του Sputnik V στο Twitter τονίζεται: “Απαιτούμε δημόσια συγγνώμη από την Κρίστα Βιρτούμερ-Χος του EMA για τα αρνητικά της σχόλια σχετικά με τα κράτη της Ε.Ε. που υποστηρίζουν άμεσα το Sputnik V. Τα σχόλιά της εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με πιθανή πολιτική παρέμβαση στην τρέχουσα διαδικασία επισκόπησης του EMA” τονίζεται

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε το σχόλιο περί “ρωσικής ρουλέτας” της Κρίστα Βιρτούμερ-Χος “τουλάχιστον ακατάλληλο”.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας προειδοποιεί την Πολωνία για τα σύνορα

Από την «trash-tv», στην «trash-ζωή»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί το πελατειακό μοντέλο και την κομματοκρατία στην δημόσια διοίκηση»

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαψεύδουν δημοσιεύματα περί συνάντησης συνεργατών Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα