ΑΘΗΝΑ
21:15
|
24.04.2024
Στη σεληνιακή βάση σχεδιάζεται να έχουν πρόσβαση όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες και διεθνείς εταίροι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την δημιουργία διεθνούς ερευνητικής βάσης στη Σελήνη υπέγραψαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ντμίτρι Ρογκόζιν εκ μέρους της ρωσικής κρατικής διαστημικής εταιρείας Roscosmos και ο Ζιανγκ Κεϊτζιάν από την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος Κίνας (CNSA).

Ο Ανατόλι Πετρούκοβιτς, επικεφαλής στον τομέα του διαστήματος του Ινστιτούτου Ερευνών RAS, χαρακτήρισε το μνημόνιο “πρώτο βήμα” προς την υλοποίηση του στόχου.

Σε ανακίνωση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας επισημαίνεται πως το ρωσο-κινεζικό μνημόνιο θα συμβάλει στη δημιουργία ερευνητικού σεληνιακού σταθμού στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες και διεθνείς εταίροι με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής ερευνητικής διάδρασης και την προώθηση της συνεργασίας για χρήση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς “προς το συμφέρον όλου του ανθρώπινου είδους”.

Αντίστοιχα σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος Κίνας επισημαίνει πως Πεκίνο και Μόσχα θα χρησιμοποιήσουν την κοινή τους εμπειρία και τις επιστημονικές τεχνολογίες που διαθέτουν για να δημιουργήσουν “έναν οδικό χάρτη για την ανοικοδόμηση διεθνούς ερευνητικού σταθμού στη Σελήνη”.

Η υπογραφή του μνημονίου δεν είναι η πρώτη κίνηση συνεργασίας ανάμεσα στις διαστημικές υπηρεσίες Ρωσίας Κίνας. Τον Νοέμβριο του 2017, Roscosmos και CNSA υπέγραψαν πρόγραμμα διαστημικής συνεργασίας για το διάστημα 2018-2022 με στόχο μεταξύ άλλων την μελέτη της Σελήνης, του βαθύτερου διαστήματος, συναφών τεχνολογιών, δορυφόρων, βάσεων.

Τον Ιούλιο του 2020 ο επικεφαλής της Roscosmos Ρογκόζιν ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα συνεργασίας με την Κίνα για την δημιουργία ερευνητικής βάσης στη Σελήνη που οδήγησε στην σημερινή υπογραφή του ρωσο-κινεζικού μνημονίου διαστημικής συνεργασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα