Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η Γαλλία απέκρυψε τις πραγματικές συνέπειες των πυρηνικών της δοκιμών στον Ειρηνικό Ωκεανό από τη δεκαετία του ’60 μέχρι το ’90. Η Γαλλική Πολυνησία, για χρόνια υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον νότιο Ειρηνικό, ένα σύμπλεγμα εκατοντάδων νησιών και ατόλων με πιο γνωστή την Ταϊτή, ήταν ο τόπος διενέργειας εκατοντάδων πυρηνικών δοκιμών για περισσότερα από 30 χρόνια.
Συνολικά η Γαλλία πραγματοποίησε 193 πυρηνικές δοκιμές από το 1966 έως το 1996 στις ατόλλες Μορουροά και Φανγκαταουφά στη Γαλλική Πολυνησία αλλά και 41 ατμοσφαιρικές μετρήσεις μέχρι το 1974, οι οποίες εξέθεσαν τον ντόπιο πληθυσμό, τους εργαζόμενους στις δοκιμές και το προσωπικό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.
Η πρόσφατη έρευνα, η οποία εκπονήθηκε από τη γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα “Disclose” σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και της βρετανικής εταιρείας “Interprt”, διαπίστωσε ότι οι πυρηνικές δοκιμές των Γάλλων επηρέασαν “όλο τον πληθυσμό” της Γαλλικής Πολυνησίας, δηλαδή περίπου 100.000 ανθρώπους.
Οι ερευνητές μελέτησαν 2.000 στρατιωτικά έγγραφα, τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν το 2013 από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. Επίσης κατάφεραν να αναπαραστήσουν τις συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών. Χαρακτηριστικά, διαπίστωσαν ότι σε μια πυρηνική δοκιμή το 1974 σε ατόλη του νότιου Ειρηνικού το ραδιενεργό νέφος μεταφέρθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών μέσα σε δύο ημέρες πάνω από την Ταϊτή και όλα τα γειτονικά νησιά. Τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν δέκα φορές υψηλότερα από αυτά που είχε παρουσιάσει το 2006 σε έκθεσή της η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας. Σύμφωνα με την έρευνα η γαλλική υπηρεσία έπεσε έξω στους υπολογισμούς διότι ουδέποτε μέτρησε τα επίπεδα ραδιενέργειας στο βρόχινο νερό, το οποίο κατανάλωναν οι ντόπιοι πληθυσμοί και ήταν ιδιαίτερα μολυσμένο από τις πυρηνικές δοκιμές.
Η έρευνα διενεργήθηκε ως μια βάση για το αν ο πληθυσμός της Γαλλικής Πολυνησίας μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από τη γαλλική κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα έχουν αποζημιωθεί μόλις 63 άνθρωποι από το κράτος της Γαλλίας για τις πυρηνικές του δοκιμές.
Πηγή: TeleSur