ΑΘΗΝΑ
13:55
|
16.04.2024
Ο πόλεμος στην Υεμένη, οι διαβουλεύσεις με επίκεντρο το γεωπολιτικό ρόλο του Ιράν, η Λιβύη και οι τιμές πετρελαίου τέθηκαν στο επίκεντρο συναντήσεων του Λαβρόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρόλος του Ιράν στο φόντο προσπαθειών επαναδιαπραγμάτευσης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν, οι εξελίξειες στη Λιβύη αλλά και η πρόσφατη αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και οι προσπάθειες “συντονισμού” για ρύθμιση της παραγωγής μαύρου χρυσού μεταξύ Ριάντ και Μόσχας απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε σήμερα στη Σαουδική Αραβία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέί Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ συζητώντας (κυρίως αλλά όχι μόνον) το ρόλο του Ιράν και την αντίθεση της Σαουδικής Αραβίας στο ιρανικό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο αξιωματούχοι, ξεχώρισαν οι δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού περί “σθεναρής αποτρεπτικής δράσης” για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας του εξαιτίας των διαδοχικών επιθέσεων με ρουκέτες και τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα (drones) που χρησιμοποιούν Υεμενίτες Χούτι. Ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ εξέφρασε την υποστήριξή του σε “διεθνείς προσπάθειες” για περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος αλλά και της “ανάμιξης” της Τεχεράνης στις υποθέσεις χωρών της περιοχής. Είπε επίσης πως η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου σε “ζώνη ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής”.

Ο Ρώσος υπουργός από την πλευρά του υποστήριξε τις προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη μετά και από τη χτεσινή ψήφο εμπιστοσύνης της λιβυκής μεταβατικής κυβέρνησης από την εκλεγμένη βουλή σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στην Σύρτη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι Σαουδική Αραβία και Ρωσία εντείνουν τη συνεργασία τους για να μειώσουν τις “αρνητικές επιπτώσεις” από την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει εδώ και αρκετά χρόνια για ρύθμιση της πετρελαϊκής παραγωγής.

Ο Ρώσος υπουργός μετέβη στο Ριάντ ένα 24ωρο μετά τις διαδοχικές επαφές που είχε με ανώτερους Εμιρατινούς αξιωματούχους με παρόμοια ατζέντα στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τσαβούσογλου σε Κατάρ και Νετανιάχου σε Εμιράτα…

Στο κάδρο της έντονης κινητικότητας που αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή έχει θέση και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αναμένεται αργότερα σήμερα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για συνάντηση με τον Εμίρη και τον Καταριανό ομόλογό του.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται αύριο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου που αξιοποιεί την πρόσφατη συμφωνία ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων για να κάνει μία ιστορική επίσκεψη με απώτερο στόχο τους Ισραηλινούς ψηφοφόρους που καλούνται στις 23 Μάρτη στις κάλπες για την εκλογή νέας 120μελούς Κνέσετ (βουλής).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα