ΑΘΗΝΑ
12:12
|
26.04.2024
Τουρκικά ΜΜΕ εκθειάζουν τις στενές σχέσεις με τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας στο φόντο της περιοδείας Τσαβούσογλου...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας, Μπισκέκ, βρέθηκε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Σαντίρ Ζαπάροφ και τον Κιργίζιο ομόλογό του Ρουσλάν Καζακμπάεφ ολοκληρώνοντας περιοδεία που ξεκίνησε το Σάββατο σε τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας με στόχο την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Άγκυρας και την αύξηση της γεωπολιτικής και οικονομικής επιρροής της στην περιοχή.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ, στη συνάντηση των δύο αξιωματούχων τέθηκαν θέματα “επίκαιρης συνεργασίας στον πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα”.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζαπάροφ εξέφρασε την ικανοποίησή του από το επίπεδο διμερών διπλωματικών σχέσεων που φέτος συμπληρώνουν 30 χρόνια και επέστησε την προσοχή στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων σε γεωργία, κλωστοϋφαντουργία, μεταλλουργία, υδροηλεκτρικά έργα και την δημιουργία κοινών πρωτοβουλιών.

Ο Κιργίζιος Πρόεδρος σημείωσε πως πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικά διμερή σχέδια ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων αμφοτέρων χωρών ώστε να ξεπεράσει ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών τους σε αξία το ένα δισ. δολάρια.

Περιοδείες σε Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν

Από τις 6 ως τις 9 Μαρτίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν στο πλαίσιο, όπως είπε, “ανάπτυξης της ενότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας του τουρκικού κόσμου”. Στο Ουζμπεκιστάν ειδικά διέκρινε μεγάλο ενδιαφέρον για αύξηση των εισαγωγών από τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες και διμερή επιχειρηματική συνεργασία.

Ο Τσαβούσογλου μιλώντας νωρίτερα στο TRT Haber είπε ότι ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ από την ώρα που ανέλαβε την εξουσία πραγματοποίησε “πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις” στη χώρα και πως “και η Τουρκία μοιράζεται τις εμπειρίες με το Ουζμπεκιστάν διορίζοντας αξιωματούχους για αυτό”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στη Κασπία Θάλασσα. Είπε πως οι τουρκικές εταιρίες είναι έτοιμες να συνεργαστούν στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου υπογραμμίζοντας πως μπορούν να φτάσουν στην Τουρκία μέσω των αγωγών που λειτουργούν ήδη.

Μερίδα του τουρκικού Τύπου  εκθειάζει τη σημασία των επισκέψεων Τσαβούσογλοιυ σε Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιζία εκτιμώντας πως πρόκειται για σημαντική συμβολή στην αύξηση του περιφερειακού ρόλου και ισχύος της Άγκυρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα